Lidem mizejí úspory před očima, hřímal Babiš. Díky, že jste přišel do práce, reagoval Fiala

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš při svém projevu ve sněmovně.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš při svém projevu ve sněmovně. Zdroj: ČTK

Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, na snímku předseda ANO Andrej Babiš(1.9.2022)
Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě
Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě
Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě
5
Fotogalerie

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) čelí prvnímu pokusu o svržení. Přestože šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš slíbil nevyvolávat hlasování o nedůvěře vlády během českého předsednictví, nakonec se právě kvůli tomu sešli poslanci první zářijový den ve sněmovně. Podle expremiéra nezvládá současný kabinet řešit zdražující energii, potraviny a další komodity. Opozice složená z ANO a SPD nicméně nemá stojedničkovou většinu, takže Fialova vláda by měla hlasování ustát.

„Premiér Fiala a jeho ministři absolutně nezvládají řízení této země,“ řekl Babiš ve svém více než hodinovém úvodním projevu. Podle bývalého předsedy vlády hrozí kvůli energetické krizi zhroucení ekonomiky a sociální nepokoje. „Lidem mizejí celoživotní úspory před očima,“ řekl šéf ANO, který přidal tvrzení, že ministři nepracují a vymlouvají se na předchozí vládu. Lidem podle Babiše dávají koaliční politici jen „knížecí rady“ o oblékání svetrů a snižování teploty v domácnosti a nedokážou jim skutečně pomoci. Na pomoc také podle Babiše marně čekají firmy. „Poslední už nebude muset zhasínat, protože nebude čím svítit,“ řekl.

Babiš poté zkritizoval i jednotlivé ministry, zejména ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), kterého obvinil z korupce a chce jeho odvolání kvůli kauze kolem ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka. Šéf tajných služeb nicméně ve středu sám odstoupil.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) je zas podle Babiše „hrobařem českého hospodářství“, zatímco ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) zas „nikdy nemluví“. Ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) zase zkritizoval za zastavení nového stavebního zákona. Vláda podle Babiše lhala, když tvrdila, že zastaví inflaci a zadlužování, nezvýší daně a vyřeší energie. „Celá vláda v čele s bezradným premiérem Fialou musí skončit,“ řekl Babiš.

Expremiér se také dotkl svého stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo, v rámci kterého ho za dva týdny čeká první soud. Stíhání bylo údajně na objednávku tehdejší opozice. Babiš odmítl tvrzení, že by si do státní správy dosazoval vlastní lidi. „Přestaňte nás obviňovat, že máme nějaké struktury, to vy máte struktury,“ hřímal ve sněmovně.

Hned po Babišovi vystoupil premiér Petra Fiala. „Děkuji, že byl váš projev přednesen ve sněmovně, a ne někde na náměstí. Děkuji, že jste dnes přišel do práce a můžeme tak diskutovat,“ řekl na Babišovu adresu Fiala. Premiér narážel na časté absence šéfa opozičního hnutí, který v posledních měsících objíždí zemi ve svém karavanu. Jako řadový poslanec chybí Babiš ve sněmovně dokonce častěji než ministři. Spekuluje se o tom, že se Babiš chystá na kandidaturu na prezidentské volby, které se konají v lednu příštího roku.

Fiala poté pokračoval výčtem úspěchů své vlády, Babišovu kritiku odmítl jako pomýlenou. Vláda podle něj vyčlenila na pomoc lidem v rámci Deštníku proti drahotě na 177 miliard korun, každý občan může podle Fialy využít minimálně jedno opatření.

Vláda podle premiéra zajistila také naplnění plynových zásobníků.„Občané se nyní nemusejí bát, že by měli v zimě plynu nedostatek,“ řekl. Kabinet se také snaží zajistit nižší energetickou závislost na Rusku a vyjednal například kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku. „Energetickou bezpečnost jsme od vás převzali v katastrofální a nebezpečné podobě,“ vzkázal Babišovi Fiala.

Kdo tvoří vládu České republiky?

Video placeholde
. • Videohub E15

„Schůze se dneska koná proto, že se Andrej Babiš bojí. Bojí se budoucnosti, bojí se soudů i preferencí v prezidentských volbách. Najednou to začíná vypadat, že by to nemuselo úplně vyjít,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Přestože je jasné, jak hlasování dopadne, neboť opozice má dohromady jen 92 hlasů, očekává se mnohahodinová debata. Protáhnout se může až do ranních hodin. Podle šéfa SPD Tomia Okamury vystoupí postupně všech dvacet poslanců jeho hnutí. Okamurovi vadí především vládní podpora Ukrajiny, kterou napadlo před půl rokem Rusko, a ukrajinských uprchlíků.

Z dosavadních 16 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl zatím pouze jeden v březnu 2009. Tehdejší šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek shodil vládu Mirka Topolánka (ODS) kvůli tomu, že se k němu připojili čtyři koaliční poslanci a opozice tak získala 101 hlasů. Bylo to zrovna v době prvního českého předsednictví EU.  V minulém volebním období odolal Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD třem pokusům o svržení, když mu pokaždé pomohli komunisté odchodem ze sálu.