Miliardář Kratina chce do vedení českého fotbalu. Kandiduje na místopředsedu

Milan Kratina, zakladatel a spolumajitel firmy Accolade, by se rád stal místopředsedou FAČR.

Milan Kratina, zakladatel a spolumajitel firmy Accolade, by se rád stal místopředsedou FAČR. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Miliardář a zakladatel developerské investiční skupiny Accolade Milan Kratina kandiduje na post místopředsedy Fotbalové asociace ČR. Za jeho kandidaturou stojí iniciativa F-evoluce, již Kratina finančně podporuje a která hlasování o personálních změnách ve výkonném výboru FAČR prostřednictvím divizních klubů vyvolala.

F-evoluce usiluje o „ozdravení“ českého fotbalu a jejím kandidátem na post místopředsedy asociace bude právě Kratina.

Před rokem zvolený výkonný výbor FAČR sice dostal čtyřletý mandát, divizní kluby však vyvolaly hlasování o možném odvolání dvou jeho členů. Pozici může ztratit místopředseda Jan Richter (poslanec za ANO), jenž v loňských volbách podporoval coby kandidáta na předsedu Karla Poborského a porazil tvář F-evoluce Vladimíra Šmicera, připomněl portál iSport.cz. Hlasovat se bude také o pozici Martina Drobného, šéfa řídicí komise Čechy.

Pokud bude Richter odvolán z funkce na valné hromadě, která se bude konat v polovině června, jeho post může obsadit právě Kratina.

„Je důležité mít jasná a férová pravidla, která platí vždy a pro všechny stejně. V českém fotbalu se podařilo za poslední rok mnohé změnit, samozřejmě i díky projektu F-evoluce. Domnívám se však, že na mnoho kroků a úkolů fotbal ještě čeká,“ naznačuje Kratina, jehož Accolade spravuje aktiva ve výši zhruba 45 miliard korun v různých evropských zemích.

Kratina vyjmenovává opatření, která by podle něj fotbalu pomohla. „Nejdůležitějším z nich je dát rozhodující hlas a maximální podporu týmům, okresům a krajům, které se věnují tomu nejcennějšímu – mládeži, celé paletě kategorií kluků a holek,“ uvádí 36letý podnikatel.

Mezi svými dalšími prioritami Kratina uvádí změny v organizační struktuře, způsobu nakládání s financemi, majetkem a image. „Fotbal má velký partnerský potenciál, pokud se otevře společnosti. Větší transparentnost přinese větší možnosti pro získání prostředků pro rozvoj fotbalu a více silnějších komerčních partnerů pro stabilitu jeho financování. Nutně potřebujeme získat prostředky pro nejnižší úrovně fotbalu, kde ztrácíme personální kapacity i odbornost, ale také do oblasti práce s talentovanou mládeží,“ uvádí Kratina.

V „barvách“ F-evoluce dříve kandidoval na post předsedy FAČR i český fotbalový exreprezentant Vladimír Šmicer. Iniciativa chtěla využít zatčení tehdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra. Šmicer nicméně dostatek hlasů nezískal, do čela asociace byl zvolen Petr Fousek.