Ministerstvo nechce v úhradové vyhlášce slíbit lékařům růst platů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Na slibovaný 10procentní nárůst platů lékařů v příštím roce budou muset najít peníze samy nemocnice, ministerstvo zdravotnictví totiž bude usilovat o to, aby se do úhradové vyhlášky na příští rok nedostala klauzule, která vyšší mzdy slibuje. Informovala o tom agentura Mediafax

„My si myslíme, že tato klauzule nemá být součástí obecně platné vyhlášky, která určuje hrazení péče. Je to tedy podle nás legislativně špatný krok,“ řekl k tomu náměstek ministerstva zdravotnictví Petr Nosek. Dodal, že navíc ministerstvo tento krok podmínilo dobrým stavem hospodaření nemocnic.

„A tady se ukazuje, že mnohé managementy mají ještě rezervy,“ podotkl náměstek ministra pro zdravotní pojištění.

Přitom právě klauzule o vyšších platech v úhradové vyhlášce je součástí memoranda, kterým ministerstvo a Lékařský odborový klub (LOK) ukončily mnoho měsíců trvající akci Děkujeme, odcházíme. Při ní hrozilo výpověďmi z českých nemocnic tisíce lékařů.

Předseda LOK Martin Engel tvrdí, že ustanovení ve vyhlášce je jen technikálií. „Pan ministr Leoš Heger (TOP 09) stále deklaruje, že chce memorandum dodržet. Jeho náměstek tak zřejmě myslel to, že ve vyhlášce nebudou přímo vymezena procenta na platy lékařů, nicméně prostor pro přidání ta vyhláška obsahovat musí. V této chvíli nemám pocit, že by byla poddimenzovaná a podhodnocená. Až ho mít budu, lze řešit, jestli ministerstvo neplní dohody,“ řekl Engel.