Ministr Heger omezil prohibici

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes po 13. hodině zmírnil oficiálním televizním prohlášením prohibici. Na pulty může tvrdý alkohol vyrobený do konce loňského roku a také lahve s prokázaným původem lihu, takzvaným rodným listem. Možný je i vývoz starších lihovin a těch s prokázaným původem. Heger předpokládá, že dnešní vyhlášení bude platné několik měsíců, během nichž bude upravena legislativa týkající se výroby a distribuce lihu.

Tvrdý alkohol se dostane na pulty restaurací a obchodů po dvoutýdenní prohibici. Vláda ve středu v noci rozhodla o uvolnění lihovin vyrobených před 1. lednem 2012. Datum výroby bude podle připravovaného nařízení prokazovat provozovatel restaurace či obchodu, jak přesně návrh nařízení neuvádí.

Opatření vešlo v platnost vystoupením Hegera v celoplošném vysílání televizí. Ministr zdůraznil, že všechny otevřené lahve mají být zlikvidovány, majitelé raritních a drahých lahví budou pro otevřený alkohol moct získat test. Zlikvidován má být i alkohol, pro který se obchodníkům do 60 dnů nepodaří získat doklad o původu lihu. Podobu formuláře určuje nařízení, které vyšlo ve Sbírce zákonů. Podrobné informace pro distributory a výrobce úřad zveřejní.

Ministr uvedl, že opatření země konzultovala s Bruselem a také Polskem. Dál bude pracovat meziresortní komise.

„To, že vláda schválila opatření neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce,“ varoval ve středu večer ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že riziko metylalkoholu na české trhu stále bude. Vláda počítá s intenzivními kontrolami. Premiér Petr Nečas zdůraznil také osobní odpovědnost obchodníků i spotřebitelů.

Připomenul názor orgánů činných v trestním řízení, že je ve všeobecné známosti, že alkohol s obsahem metanolu je jedovatý. Lidé, kteří by jej přesto nabízeli, se tak mohou dopouštět ne pouhého přestupku, ale i trestného činu obecného ohrožení a možná i dalších, uvedl předseda vlády.

Na trh bude moct být postupně uvolňován také alkohol letošní s doloženým původem lihu a novými bezpečnostními pásky. Kolky s červeným označením NOVÝ, na alkohol vyrobený až po propuknutí metylalkoholové aféry, začala celní správa distribuovat výrobcům ve středu.

Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů.

Úplný zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav, které si vyžádaly 26 životů v Česku a několik v Polsku. Celkem se otrávilo 85 osob. Stále se předpokládá, že v síti je kolem 15 tisíc litrů závadného alkoholu.