Ministr práce Krčál chce zvýšit důchody. Slibuje 17 tisíc měsíčně

Petr Krčál

Petr Krčál Zdroj: Blesk:Daniel Černovský

Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) plánuje zvýšit průměrný důchod až na sedmnáct tisíc korun měsíčně, rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun na jedno dítě a poctivěji kontrolovat možné zneužívání sociálních dávek. Krčál to řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Průměrný důchod v Česku je aktuálně kolem 12 tisíc korun. U mužů více, u žen méně. Kde by se měl pohybovat, řekněme, za dva roky? 

Moje představa samozřejmě je taková, aby to bylo nejméně 40 % té průměrné mzdy. Senioři by si zasloužili ten průměr podstatně vyšší, pro mě by to bylo tak 16, 17 tisíc.

Kde na to vzít?

To je o dalším jednání. Toto jsou moje představy. Pokud bychom se domluvili na postupné valorizaci, tak při jednání s panem premiérem a ministryní financí bychom toho postupně dosáhli.

Druhý důchodový pilíř padl tři roky zpět, žádná systematická změna se od té doby neudála, přestože ČSSD vládla tomuto resortu. Přitom je to vaše vlajková loď. Jak rychle to teď půjde a jakou podobu by důchodová reforma měla mít? 

Myslím, že budu spokojen, když do konce období připravíme tu důchodovou reformu a bude prodiskutována se všemi politickými reprezentacemi. V současné době je ustavena nějaká komise odborníků a politiků, kteří by měli tyto otázky řešit. Do konce prázdnin budeme chytřejší v této otázce a budeme vědět hlavní obrysy. Zatím je to o přípravě oddělení toho účtu od státního rozpočtu. 

Nebylo by třeba do konce funkčního období to už projednat, alespoň částečně, ve Sněmovně? Poté přijdou volby a bůh ví, co bude… 

Myslím, že se to může stát. Proto jsem říkal, že bych chtěl mít do konce prázdnin hlavní obrysy.

Po schůzce s prezidentem jste říkal, že přes léto budete připravovat také balíčky pro seniory a rodiny. Mělo by se to týkat i bydlení. Můžete být konkrétnější? 

Za prvé to bude seniorské bydlení. Dnes jsou nastavena pravidla přes evropské fondy. Co já vím, chybí malometrážní byty pro seniory, domy s pečovatelskou službou a je třeba se dohodnout na podobě celé záležitosti kolem sociálního bydlení. Pan prezident Zeman si hodně přál, abychom se této otázce věnovali. Musíme to zkoordinovat s ministerstvem pro místní rozvoj. 

Podle Rady seniorů je u osamocených seniorů ten problém až tak velký, že někteří končí v zahrádkářských koloniích, protože si ani z průměrného důchodu nemohou zkrátka nájem dovolit. Jak jim pomoci? Dva nebo tři roky, než se připraví legislativa, jsou pro ně poměrně dlouhé… 

Není to v současné době jen na legislativě, ale chtělo by lépe využít ty fondy EU. Vím, že jedou programy na domy s pečovatelskou službou, kde se staví malometrážní byty, jsou zde komunitní byty. To budu podporovat společně s kraji.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Blesk.cz