Nejdřív sociální bydlení, pak redukce dávek. Kandidát na ministra práce Krčál představil priority

Petr Krčál

Petr Krčál Zdroj: CTK

S prezidentem Milošem Zemanem se sešel také kandidát na ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). Se Zemanem se údajně bavil o možnostech personální stabilizace ministerstva, stejně jako o rodinné a seniorské politice. Tu Krčál popsal jako téma „jemu vlastní.“ Na tiskové konferenci rovněž zmínil, že nebude zasahovat do trestních oznámení, které ministerstvo podalo v době působení končící ministryně Jaroslavy Němcové.

„Nechci ho ale prosazovat ve stylu zvyšování mateřské či rodičovské. Hodlám připravit balíčky, jež by se týkaly jednotlivých kategorií obyvatel, tedy seniorů a rodin, kde by byly zohledněny priority typu bydlení či dávek,“ uvedl na tiskové konferenci Krčál.

Zmínil také z jeho pohledu komplikovanou přípravu zákona o sociálním bydlení. „V rámci redukci dávek na bydlení je třeba pracovat s celým komplexem. Problematiku začleňování a dávek řeší ministerstvo práce, ale na zákonu o sociálním bydlení pracuje i ministerstvo pro místní rozvoj. To není dobře, měli bychom problematiku sjednotit. Je potřeba se shodnout také na tom, že je třeba dořešit zákon o sociálním bydlení, a poté problematiku redukce dávek,“ dodal Krčál.

Na Krčála ale ve funkci čeká řešení i dalších záležitostí. Ministerstvo podalo za Němcové celkem 11 trestních oznámení, před ní úřad vedla sociální demokratka Michaela Marksová. "Trestní oznámení nechám proběhnout prošetřením policie a orgánů činných v trestním řízení. Určitě do nich nebudu zasahovat," řekl nastupující ministr. Chce se ale, jak uvedl, seznámit s prověrkami, které nechala provést Němcová.

V závěru tiskové konference se Krčál vrátil k průběhu své schůzk se Zemanem. Nominanta překvapilo, že prezident připomněl dobrovolnictví. "Dobrovolnictví v sociálních službách a v ostatních oblastech je velké téma, zaslouží si podporu ministerstva práce a sociálních věcí a také státu," uvedl budoucí ministr. Zemanovi slíbil, že prověří, zda se chystá příslušný zákon.

Krčál dále uvedl, že se dohodl se Zemanem na zvýšení investic například do domů pro lidi s demenci a do hospiců. Řekl ale také, že nemá představu o možné důchodové reformě. Poukázal na to, že ve vládním programu se píše o diskusi o ní.

Před adeptem na ministra práce se Zeman dnes sešel s kandidátkami ANO na ministryni spravedlnosti Taťánou Malou a na ministryni průmyslu a obchodu Martou Novákovou. Posledním nominantem do vlády, kterého dnes prezident přijal, byl Antonín Staněk (ČSSD).