Návrhy MŽP zdraží vodu až o 800 korun za rok, varují odbory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Novela zákona o vodách, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, a vládní nařízení zvýší vodné a stočné, sdělil odborový svaz pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství ČR. Lidé podle odborářů zaplatí až o 800 korun ročně víc. O nutnosti investic do čistíren odpadních vod kvůli nařízení dříve již hovořili i zástupci provozovatelů vodovodní soustavy. Podle ministerstva životního prostředí, které nařízení předložilo, by se ceny ovšem zvyšovat nemusely.

„Deklarované cíle ochrany vod jsou druhotné a předložený materiál vůbec nehodnotí připravenost občanů a průmyslu nést nové náklady, které nejsou pouhé deklarované čtyři miliardy korun na rok,“ uvedla předsedkyně svazu Jaroslava Nestěrová, podle které jsou minimálně dvojnásobné.

Nutnost investic bude podle ní hlavně v menších městech a obcích, kde by lidé zaplatili ještě více. Naopak ve velkých městech bude nejspíš nižší.

Odbory označují případné nové poplatky za „daň z pitné vody“, která navíc povede k dalšímu snižování spotřeby vody a tedy k menšímu využití vodárenské infrastruktury.

„Nutnost investic by se logicky musela promítnout do růstu cen vody. Podle analýz, které máme k dispozici, by se jednalo v průměru o pětiprocentní zvýšení cen plošně po celém území naší země,“ řekl již dříve předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák

Zdraží odběr podzemní vody

Ministerstvo v novele plánuje plánuje zdražit odběry podzemní vody na čtyřnásobek do roku 2022. Předpokládá, že vzroste i cena za odběr povrchové vody, kterou si určují jednotlivá povodí. Změny podle něj nebudou mít plošný vliv na výši vodného a stočného.

Ministerstvo chce do čtyř měsíců připravit zpřísnění emisních limitů pro čistírny odpadních vod. V polovině prosince schválila vláda nařízení, kterým se například doplňuje několik chemických látek do seznamu, na jehož základě se vyhodnocuje chemický stav povrchových vod.

Ministerstvo například podpořila ombudsmanka Anna Šabatová. Veřejná ochránkyně práv požádala vládu, aby nařídila obcím a městům, aby kvalitněji čistily odpadní vodu proudící z čistíren odpadních vod do řek. Podle ombudsmanky k tomu nejsou nutné větší investice, protože čistírny mohou zvýšit svůj výkon.