Nízkoemisní zóny v Česku zatím nebudou, plán vetoval Klaus

silnice, auta

silnice, auta Zdroj: E15 Eduard Erben

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o ochraně ovzduší, který měl městům a obcím umožnit vymezit zóny, do kterých nebudou moci vjíždět starší automobily nesplňující určité emisní limity. Návrh, s kterým přišla skupina moravskoslezských poslanců a podpořil ho i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, by podle prezidenta životnímu prostředí nepomohl, ale naopak by zvýšil míru regulace podnikání a vytvořil prostor pro korupci.

Takzvané nízkoemisní zóny se zákazem vjezdu neekologických vozidel by podle návrhu mohly vzniknout rok poté, co by radnice vydala takové nařízení. Úřad by stanovil emisní kategorie vozů, které by směly do zóny jezdit. Zóny by mohly být jen v oblastech se znečištěným ovzduším, které zároveň mohou motoristé objet po silnici stejné nebo vyšší třídy.

Majitelé vozidel, na které se by se zákaz nevztahoval, by si museli koupit a vylepit emisní plakety vydávané ministerstvem životního prostředí. Řidičům, kteří by do zóny vjeli nevyhovujícím vozidlem, by hrozila pokuta za porušení zákazu vjezdu. Výjimku by měli například místní obyvatelé.

Podle Klause by ale návrh jako nepřímý efekt zhoršil právní i podnikatelské prostředí.“Zákon dává obcím právo udělovat výjimky povolující vjezd do nízkoemisních zón a výjimky z územních emisních stropů. Oba typy výjimek vytvářejí prostor pro korupci a voluntarismus,“ uvedl prezident.

Klaus také zdůraznil, že zákon je poslaneckou iniciativou a odmítl ho Senát. Sněmovna, které zákon vrátil, by podle něj měla vyčkat na předložení vládního návrhu řešícího tuto problematiku.