NKÚ: Část státních fondů by se měla zrušit

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval hospodaření čtyř ze šesti státních fondů v letech 2008 až 2010, konkrétně Státní fond kultury, Státní fond životního prostředí (SFŽP), fond na podporu kinematografie a fond rozvoje bydlení. Kontroloři dospěli k závěru, že některé z nich neplní své poslání a mělo by se proto uvažovat o jejich sloučení nebo úplném zrušení.

NKÚ u fondů zjistil nedostatky v samotném systému získávání finančních prostředků. U některých pak odhalil některé prohřešky v účetnictví a kontrole.

„Neuspokojivé fungování státních fondů z části pramení z obecnosti zákonů, kterými byly jednotlivé fondy zřízeny. Nekladou důraz na to, aby byly zajištěny dostatečné příjmy fondů, a ty tak nespoléhaly na dotace státu, které by měly být jen mimořádným zdrojem příjmů,“ uvedl NKÚ.

Například Státní fond kultury už od roku 2006 neposkytl ani jedinou dotaci na kulturní projekty. Jeho aktivity se omezily jen na činnosti týkající se tří památkově chráněných objektů v Praze, a to domů U Černé Matky Boží, U Hybernů a Národního domu na Vinohradech. V nájemních smlouvách u těchto objektů navíc zjistil několik pochybení.

U všech fondů, které by měly být zachovány, je potřeba mimo jiné přehodnotit předpisy, podle nichž jsou fondy zřízeny, posoudit zajištění vlastních zdrojů a zajistit jejich kontrolu, vyplývá z doporučení kontrolorů.

Na fondu životního prostředí zmizely přístroje za 2,8 milionu

Kontroloři v hospodaření státních fondů zároveň odhalili některá pochybení. Například fond životního prostředí údajně nedokázal dohledat mobilní telefony, notebooky, nábytek a další věci v hodnotě 2,8 milionu korun. SFŽP přitom podle NKÚ ztráty odepsal, aniž by se pokusil majetek dohledat nebo najít viníka, upozornil úřad.

Fond tak údajně porušil několik zákonů, neboť například důsledně nevyužil všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka.

Fond bydlení je téměř bez peněz

Hlavním zdrojem příjmů , který byl zřízen v roce 2000, byly prostředky z privatizace. V letech 2000 až 2005 získal přes 33 miliard korun s tím, že měl vytvářet potřebné dlouhodobé zdroje pro financování podpory bydlení. V roce 2010 byly tyto prostředky téměř vyčerpány a SFRB bez dalších zdrojů nebude plnit účel, pro který byl zřízen, upozornil NKÚ.

Zřízené státní fondy jsou samostatnými právnickými osobami, účetními jednotkami a jinými státními organizacemi. Majetek, s nímž státní fondy hospodaří, je ve vlastnictví státu. Kontrolní akce byla zařazena do plánu úřadu v loňském roce.