Noví ministři vybírají náměstky, ředitele či mluvčí. Změny se dotknou desítek vlivných pozic

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na prvním jednání vlády. (17.12.2021)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na prvním jednání vlády. (17.12.2021) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Premiér Petr Fiala a spravedlnosti Pavel Blažek na první tiskové konferenci.
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti ČR
3
Fotogalerie

Po jmenování nové vlády začaly rošády na postech nejbližších spolupracovníků šéfů rezortů. Mění se především političtí náměstci, ředitelé kabinetů ministrů a tiskových odborů a také mluvčí nebo vedení některých státních podniků.

Nejvíce nových lidí si v posledních dvou týdnech přivedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Překvapivá výměna se pak odehrála v čele odboru komunikace rezortu obrany, kam nastoupil David Jareš, donedávna šéf kabinetu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Naopak informace o nástupu Hamáčkovy manželky Gabriely Kloudové na úřad řízený Blažkem se dosud nepotvrdily.

Zatímco nejvýše dva politické náměstky mohou ministři jmenovat sami nebo po dohodě s koaličními partnery, odborné náměstky chrání služební zákon. „K postům náměstků, kteří jsou pod státní službou, musejí proběhnout výběrová řízení. O jménech se lze bavit někdy ve druhé polovině ledna,“ odhadl Blažek.

Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989

Video placeholde
• Videohub

Staronový ministr spravedlnosti se obklopuje lidmi, které zná z let 2012 až 2013, z doby, kdy rezort řídil. Jde o Radomíra Daňhela nebo Antonína Stanislava. Daňhel do prosince působil ve státní firmě LOM Praha, na svou funkci ke dni jmenování politickým náměstkem Blažka rezignoval. Stanislav na ministerstvu pracoval v letech 2010 až 2017, byl rovněž v Legislativní radě vlády.

Nové spolupracovníky vybírá i šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS). Politickou náměstkyni Marii Bílkovou, která v polovině prosince odstoupila, vystřídal Roman Binder. Má na starosti priority koaliční smlouvy týkající se ministerstva financí. Před jmenováním náměstkem řídil mediálně-analytické oddělení ODS a působil v agentuře AMI Communications, kde vedl oddělení financí a průmyslu.

Druhého politického náměstka Stanjury bude nominovat dvojblok Pirátů a STAN. Model, že místo jednoho z politických náměstků obsadí koaliční partneři, má platit pro většinu rezortů.

Asi největší změny chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ruší tři sekce náměstků, které nahradí čtyři nové. Jurečkův úřad vypsal tendr na nového náměstka pro sociální pojištění a dávky. Nová sekce nahradila sekci podpory rodiny, kterou vedla nestranička Kateřina Jirková. Nový náměstek či náměstkyně má nastoupit na začátku února.

Na ministerstvu práce po takzvané systemizaci neboli změně podoby úřadů, o níž rozhodla vláda 22. prosince, se přemění i sekce podpory seniorů náměstkyně Zuzany Jentschke Stöcklové (ČSSD). Končí také sekce ekonomická a ICT, kterou dlouhodobě místo náměstka vedou pověření úředníci. Nově se útvar rozděluje na dvě samostatné sekce.

„S lidmi, kteří v rámci systemizace z pozic odejdou, jsme připraveni jednat, bavit se o jejich dalším fungování v rámci rezortu,“ řekl Jurečka.

Z personálních změn vlády Petra Fialy (ODS) vzbudil nejvíce pozornosti nucený odchod šéfa státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Funkce ho zbavil Jurečka, který dočasně řídil rezort zemědělství. Skončil i ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král, jejž odvolala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). O obě pozice se utkají zájemci ve výběrových řízeních.

Na úřadu vlády od ledna vzniklo 74 nových služebních a pracovních míst, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje - pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. Přijatá systemizace zároveň počítá se zřízením desítky nových míst náměstků na ministerstvech a řadou dalších organizačních změn v úřadech.

Noví lidé na úřadech

  • Ministerstvo financí

Roman Binder (ODS), politický náměstek

Dalšího politického náměstka nominují Piráti a STAN

Tomáš Weiss, tiskový mluvčí, byl pověřen řízením odboru vnějších vztahů a komunikace

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu

Eva Hanáková, šéfporadkyně ministra

Václav Srnka, tiskový mluvčí

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí

Iva Merhautová (KDU-ČSL), politická náměstkyně

Nastoupit mají ještě tři noví náměstci

Eva Davidová, tisková mluvčí

  • Ministerstvo zahraničních věcí

Martin Dvořák (STAN) a Jiří Kozák (ODS), političtí náměstci

Lenka Do, tisková mluvčí

  • Ministerstvo obrany

David Jareš, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí

  • Ministerstvo spravedlnosti

Radomír Daňhel a Antonín Stanislav (oba ODS), političtí náměstci

Martina Kováříková, ředitelka kabinetu ministra

Jaroslav Bureš, poradce ministra