Nový velvyslanec USA chce v Česku pomoci s bojem proti korupci

nový americký velvyslanec Andrew Schapiro

nový americký velvyslanec Andrew Schapiro Zdroj: ctk

Za jednu ze svých priorit během působení v České republice považuje nový americký velvyslanec Andrew Schapiro pomoc Čechům s bojem proti korupci. Ambasáda pod jeho vedením plánuje zintenzivnit spolupráci s českými nevládními organizacemi na tomto poli, bude propagovat transparentnost a chystá i zvláštní grantový program, který má podpořit občanskou společnost v zemi při potírání tohoto nešvaru.

Podle Schapira korupce netrápí jen Česko. „Je to problém pro země na celém světě,“ uvedl. „Týká se to i mé země. Já pocházím ze státu, jehož dva guvernéři skončili ve vězení kvůli korupci,“ poznamenal. „Ale z tohoto důvodu máme zkušenost s bojem proti korupci a vím, že je to velká priorita i pro Čechy. Lidé tady si myslí, že je tu prostor pro zlepšení, a my chceme pomoci, pokud to bude možné,“ uvedl diplomat, který byl do srpnového příchodu do Prahy elitním právníkem v USA.

Zapojením do boje proti korupci v Česku chce napomoci i prohlubování obchodních kontaktů mezi Spojenými státy a Českou republikou. „Jde mi také o to, abych mohl říct americkým firmám, které tu chtějí investovat, že je tu férový systém a že se tu nemusí bát investovat své peníze,“ vysvětlil Schapiro. „Jsem přesvědčen, že by tu měly investovat, ale my bychom měli udělat vše, co je v našich silách, abychom je ubezpečili a napomohli ke zlepšení stavu,“ dodal.

Detaily budou známy na jaře

Podrobnosti k chystanému grantovému programu plánuje zveřejnit na počátku příštího roku. Za svoji hlavní prioritu v úřadu označil rozvíjení „historicky skvělých“ česko-amerických vztahů, aby dokázaly obstát i před velkými výzvami dneška. Mezi ty zařadil ruskou agresi na Ukrajině a hrozby Islámského státu, terorismu a eboly. Současně chce napomoci ekonomickému růstu obou zemí.

Při předání pověřovacích listin prezidentovi Miloši Zemanovi na konci září zmínil rovněž připravenost Spojených států pomoci Česku v oblasti jaderné energetiky. Na tomto poli se výrazně angažoval Schapirův předchůdce Norman Eisen kvůli tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, kterého se účastnila i americko-japonská společnost Westinghouse. Česko ale soutěž zrušilo.

Týká se to i mé země. Já pocházím ze státu, jehož dva guvernéři skončili ve vězení kvůli korupci

Ve čtvrtek ve svém vystoupení na setkání Asociace pro mezinárodní otázky Schapiro nicméně uvedl, že předpokládá vypsání nového tendru. „Pokud k tomu dojde, tak ať už bude jakýkoli, doufám, že bude spravedlivý a průhledný, a pevně věřím, že naše společnosti budou schopné dát velmi dobrou nabídku,“ naznačil připravenost Američanů se znovu ucházet o případnou novou energetickou zakázku v Česku.