O vládě Jihomoravského kraje rozhodnou personální vazby, soudí politolog

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) po zveřejnění výsledků krajských voleb

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) po zveřejnění výsledků krajských voleb Zdroj: čtk

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Lubomír Zaorálek
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
9
Fotogalerie

Klíčovým ukazatelem k vytvoření koalice v Jihomoravském kraji nebude ideová blízkost stran, ale personální vazby, míní politolog Michal Pink. Volby vyhrálo ANO před KDU-ČSL a ČSSD, do zastupitelstva se dostalo devět uskupení. Podle něj se nabízí tolik koaličních vzorců, že je těžké předvídat, jaká koalice nakonec vznikne.

Podle Pinka se nabízejí varianty stejné koalice jako na magistrátu, kde vládne ANO, KDU-ČSL, Žít Brno, Strana zelených a TOP 09, ale i vládní koalice ANO, KDU-ČSL a ČSSD nebo jiné varianty.

ANO však už před volbami odmítlo spolupracovat s nynějším hejtmanem a lídrem ČSSD Michalem Haškem, který je ve vyjednávacím týmu ČSSD. Proti Haškovi se vymezila i TOP 09 s Žít Brno. Ani jedné ze stran však nevadí spolupráce s ČSSD, avšak bez Haška. "Pokud někdo začne zasahovat do vnitrostranických záležitostí jiné strany, může se mu to vymstít. Je to hodně nabroušená a roztočená kosa. Není totiž nikde napsáno, že se jim později nemůže stát to samé," dodal Pink.

Podle něj však z výsledků nelze předvídat, jaká koalice vznikne. "Jakékoliv odborné hledisko totiž nezohledňuje osobní vztahy, o kterých nevíme," dodal Pink.

Z voleb vyplynulo několik otázek. Patří mezi ně například to, jestli se podaří vítěznému hnutí ANO sestavit koalici, protože ve hře jsou také možné koalice bez ANO. Sledovaný bude i postoj ČSSD ve věci Haška, se kterým část stran odmítá spolupracovat. Zajímavá bude i situace v KDU-ČSL, kde dvojka na kandidátce a bývalý hejtman Stanislav Juránek přeskočil lídra Romana Celého. Celý před volbami tvrdil, že chce KDU-ČSL dostat zpět pozici hejtmana, i v případě přeskočení očekával od Juránka podporu.

ANO získalo 15 mandátů mezi 65 zastupiteli, KDU-ČSL i ČSSD po 11. KSČM jich má sedm, ODS šest, TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO mají po čtyřech mandátech a Zelení s Piráty jich mají tři.

Volby 2016