Hašek opouští křeslo jihomoravského hejtmana, porazili ho ANO i lidovci

Jihomoravský hejman Michal Hašek a premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce ČSSD krátce před krajskými volbami

Jihomoravský hejman Michal Hašek a premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce ČSSD krátce před krajskými volbami Zdroj: ČTK

Jihomoravský hejtman Michal Hašek odvolil v krajských volbách v Brně
Jihomoravský hejtman Michal Hašek odvolil v krajských volbách v Brně
ČSSD obhajuje vítězství z krajských voleb 2012
poslanec Michal Hašek
Michal Hašek
8
Fotogalerie

Opuštění pozice hejtmana pro mě neznamená konec v politice, řekl po třetím místě ve volbách v Jihomoravském kraji hejtman Michal Hašek (ČSSD). Dodal, že nadále zůstane i členem ČSSD a měl by se stát jedním z členů povolebního vyjednávacího týmu. Podle něj má ČSSD zájem sdílet zodpovědnost za kraj. Volby vyhrálo hnutí ANO před KDU-ČSL a právě sociální demokracií.

Hašek řekl, že ČSSD měla ambici obhájit pozici lídra. "Voliči rozhodli jinak a já vzkaz voličů vnímám. Přesto si myslíme, že máme takový volební výsledek, abychom se účastnili koaličních jednání," řekl Hašek, který si netroufl tipovat, jaká vznikne koalice.

VOLBY 2016 SLEDUJEME ONLINE

Zároveň ubezpečil, že ČSSD za ním stojí jako za lídrem. "Přestože jsem nevyhrál, neházím flintu do žita. Chci být platným členem ČSSD a členem zastupitelstva a podílet se na tom, jak se bude jižní Morava vyvíjet, aby byla nejlepším krajem," zdůraznil Hašek. Doplnil, že není k hejtmanskému křeslu přilepený lepidlem.

Podle Haška bude ČSSD rozebírat výsledek voleb. "Pokud bychom takto dopadli jenom na jižní Moravě, bylo by jednoduché říct, že za všechno můžu já, obětovat rituálního kozla a jít dál. Ono to ale tak není, protože výsledek ČSSD na jižní Moravě nijak nevybočuje. ČSSD bude analyzovat výsledek voleb", uvedl.

ČSSD vyhrála volby na jihu Moravy před osmi i čtyřmi lety. Při minulých volbách byla první před KSČM a KDU-ČSL. Do zastupitelstva se tehdy dostala ještě ODS a TOP 09 se Starosty pro Jihomoravský kraj. Koalici pak utvořila ČSSD a KDU-ČSL, Hašek byl hejtmanem dvě volební období.