Od dohody Babišem lze ještě odstoupit, říká část ČSSD. Referendum prý stranu nesvazuje

Jan Hamáček.

Jan Hamáček. Zdroj: ČTK

Jan Hamáček.
Jan Hamáček.
Je hotovo. ČSSD jde do vlády s ANO, krok podpořilo 58 % hlasujících členů.
Je hotovo. ČSSD jde do vlády s ANO, krok podpořilo 58 % hlasujících členů.
Jan Hamáček.
8
Fotogalerie

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček znovu čelí požadavkům části vlastní strany, aby do vlády s ANO nevstupovala. I přes kladný výsledek vnitrostranického referenda stále může od dohody s hnutím ANO odejít, formulace otázky k hlasování to umožňuje, míní například Roman Váňa. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha by Hamáček odstoupit od dohody při současné situaci měl, v podobném duchu se vyjadřuje i poslanec Lubomír Zaorálek.

Hamáček čelí v souvislosti se vstupem ČSSD do koalice s hnutím ANO řadě protikladných požadavků. Předseda sociální demokracie se dostal do obtížné situace, když Zeman kategoricky odmítl jmenovat europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí.

Těsně po kladném skončení referenda o vstupu do vlády ho navíc začal odmítat i Babiš s komunisty, kteří mají menšinovou vládu tolerovat. Místo toho, aby sociální demokraté této trojici ustoupili, ale navrhují někteří straníci, aby ČSSD z připravované vlády radši vycouvala.

„Situace je velmi špatná a je to jenom předzvěst dalších problémů, které přijdou,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Pokud se ta dohoda poruší, ještě než vstoupí v platnost, tak by se od ní mělo ustoupit. To je začátek, bude ještě hůř,“ uvedl s tím, že je Babiš nevyzpytatelný.

Podobně jako Štěch se vyjádřili někteří další senátoři, ale i poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD), který s Babišem v minulé vládě seděl. „Pokud má takto fungovat spolupráce, nemusí žádná vláda vzniknout,“ řekl.

Ve vnitrostranickém referendu, které stranu stálo sto tisíc korun, si nicméně sociální demokraté odhlasovali, že do vlády půjdou. Přestože stanovy praví, že výsledek plebiscitu je závazný pro všechny členy a orgány, znění otázky Hamáčka příliš nesvazuje.

Otázka v referendu ČSSD
„Souhlasíte s tím, aby ČSSD vstoupila do menšinové vlády s hnutím ANO 2011 za podmínek uvedených v dokumentech Principy koaliční spolupráce ANO 2011 a ČSSD a Programové prohlášení vlády České republiky?“

„Samozřejmě, že má předseda Hamáček možnost od výsledku odstoupit. To byl souhlas s tím, že můžeme jít do vlády, ne, že musíme,“ řekl Roman Váňa (ČSSD), který jako předseda stranické kontrolní komise na referendum dohlížel.

Hamáček se k této možnosti na dotaz redakce nevyjádřil. Podle svých dřívějších slov však stále doufá, že Poche Zemana na víkendové schůzce přesvědčí.

Přehodnotit obsazení postu ministra zahraničí Hamáček zatím odmítá, právě "Pocheho" pražská buňka ČSSD se s drtivou převahou vyslovila pro koalici s ANO. Podobně dopadlo referendum i na Vysočině či ve Středočeském kraji, odkud pocházejí další navrhovaní ministři.

Sám Babiš zatím neprozradil jména svých ministrů za hnutí ANO a Hamáček již požádal, aby ho premiér se jmény seznámil.

„Očekávám, že se dozvím od pana premiéra, kdo jsou kandidáti za hnutí ANO, tak abychom měli kompletní obrázek vládního týmu,“ řekl Hamáček k plánované schůzce s Babišem.