Sebevědomý premiér by měl na svých kandidátech trvat, říká politolog Švec

Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem (6. 6. 2018)

Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem (6. 6. 2018) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Sebevědomý premiér by měl podle politologa Kamila Švece na svých kandidátech na ministry trvat. Podle politologa Josefa Mlejnka ale prezident Miloš Zeman, když si postaví hlavu, Miroslava Pocheho ministrem nejmenuje. Premiér Andrej Babiš jede v neděli za prezidentem do Lán, kde mu předloží seznam navrhovaných členů vlády. ČSSD na nominaci Pocheho trvá.

"Zeman si ústavu, jak známo, vykládá po svém. Když si postaví hlavu, tak prostě nejmenuje," napsal na dotaz ČTK politolog Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Podle politologa Švece by mohl Zeman navrženého kandidáta nejmenovat jen z velmi závažných důvodů. "Ty v tomto případě ale nenastaly. Proto by měl sebevědomý premiér fungující koalice předstoupit před prezidenta a trvat na svých kandidátech na ministerské posty," uvedl Švec.

Vláda je podle něj odpovědná primárně Sněmovně, která ji vyslovuje důvěru, nikoliv prezidentovi. "Prezident se dlouhodobě snaží zvyšovat svůj vliv a zatím nepříliš silný premiér mu to umožňuje," dodal.

Babiš dnes řekl, že Pocheho nenavrhne ke jmenování s ohledem na výhrady prezidenta i KSČM, která by měla menšinový kabinet tolerovat. Způsobilo by to podle něj ústavní krizi. Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra, míní Babiš. Poche ale nehodlá ustoupit a nominace se nevzdá, řekl ČTK.

ČSSD dál trvá na svých pěti kandidátech na ministry, řekl novinářům po dnešní schůzce s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem premiér Babiš (ANO). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na to na twitteru uvedl, že Zeman ministrem zahraničí Pocheho nikdy nejmenuje. Podle ústavy prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády. Babiš má jasno i o všech lidech, kteří mají být ve vládě za jeho hnutí, říci jména ale nechtěl.