ODS ani TOP 09 Liche nepodpoří, chtějí nového ředitele DPP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kluby pražských zastupitelů za ODS a TOP 09 podporují vypsání výběrového řízení na nového ředitele pražského dopravního podniku, který by měl nahradit odvolaného Vladimíra Liche. Primátor Bohuslav Svoboda tak o svém záměru podpořit Liche nedokázal přesvědčit ani členy vlastní strany.

ODS se podle šéfa stranického klubu Ondřeje Pechy v žádném případě nezříká zodpovědnosti za dění v podniku. Primátor přitom dnes dopoledne uvedl, že zodpovědnost svým postojem, že má být nové výběrové řízení, převzala TOP 09.

„Klub ODS podporuje dosavadní kroky orgánů dopravního podniku, které jsou vedeny snahou o ztransparentnění a zefektivnění činnosti v dopravním podniku,“ citoval usnesení Pecha. „Požaduje transparentní výběr generálního ředitele a transparentní výběr zhotovitele forenzního auditu,“ doplnil. Primátor po jednání dotazy novinářů zodpovědět nepřišel.

TOP 09 rozhodnutí klubu vítá. „Jsem rád, že náš koaliční partner utlumil své vnitrostranické problémy. TOP 09 podpoří všechny kroky, které povedou k odhalení korupčního jednání v dopravním podniku,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Zastupitelé TOP 09 podle svého prohlášení přijali na začátku letošního roku návrh jmenovat Liche na místo ředitele dopravního podniku „z respektu k panu primátorovi“ Bohuslavu Svobodovi (ODS). Vladimír Lich pak byl na primátorovo doporučení dosazen bez výběrového řízení.

Podle klubu TOP 09 byla komunikace mezi Lichem a dozorčí radou, která Lichovo odvolání navrhla, velmi problematická a nedostatečná. Po Lichově odvolání TOP 09 podporuje vypsání výběrového řízení na nového ředitele v nejkratším možném termínu. Vítěz tohoto konkurzu by měl být podle TOP 09 schopen pokračovat v boji proti korupci a zabezpečit transparentní a bezproblémový chod největší městské firmy.

Špatná komunikace, nebo obavy z trestních oznámení?

Lich byl minulý týden odvolán krátce poté, co inicioval podání trestního oznámení na několik lidí kvůli nevýhodným smlouvám dopravního podniku. Dozorčí rada mu vyčítala mimo jiné pochybení týkající se vypisování veřejných zakázek či špatnou komunikaci s dozorčí radou. Lich se proti výtkám ohradil. Podle něj je za jeho odvoláním útok na primátora.

Nevýhodné smlouvy popsala prověrka, kterou v minulých měsících udělal advokát Václav Láska. Ten dnes v České televizi řekl, že v pražském dopravním podniku fungovala od roku 2007 . Výnosy z trestné činnosti se pak „praly“ přes kyperské společnosti. Bývalí členové vedení podniku to ale odmítají.

Napětí uvnitř pražské ODS opět roste

V návaznosti na dění po Lichově odvolání v pondělí rezignovali tři členové dozorčí rady dopravního podniku za ODS – konkrétně místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík, starosta Radotína Karel Hanzlík a šéfka magistrátního odboru rozpočtu Zdena Javornická. Podle informací ČTK někteří členové dozorčí rady změnili názor a odvolání ředitele Liche nyní považují za špatný krok.

V orgánu ale i nadále zůstal poslanec David Vodrážka (ODS), který Lichovo sesazení navrhl. Primátor Svoboda si přál hlavně jeho odchod, výměna dozorčí rady měla usnadnit případný návrat exředitele Liche. Primátor minulý týden řekl, že by se měla sejít také valná hromada dopravního podniku. Termín ale zatím není znám.