Online kurzy vzdělávají atraktivní formou studenty, firmy i širokou veřejnost

.

. Zdroj: Unicorn a.s.

Online výukové kurzy jsou na vzestupu. Využívá je stále více studentů jako doplněk při studiu či při přípravě na zkoušky, firmy jejich prostřednictvím školí své zaměstnance. Jsou interaktivní a šetří čas i náklady.

Mezi průkopníky a inovátory tvorby online kurzů na českém trhu patří vydavatelství Unicorn Publishing, které se na online vzdělávání dlouhodobě zaměřuje a je součástí vysoké školy Unicorn University. „Naší hlavní motivací je vzdělávat lidi, od dětí až po dospělé,” shrnuje ředitel Unicorn University Marek Beránek s tím, že různé formy vzdělávání umožňuje především rychlý vývoj technologií. V portfoliu více než 60 dílčích kurzů a online knih lze vybírat mezi tématy jako je tvorba webových stránek, datová analýza, energetika a další.

Především kurzy a knihy z oblasti informačních technologií a ekonomie jsou blízké čerstvému absolventovi Unicorn University Jakubu Krýslovi, který v únoru dokončil studium Managementu ICT projektů. „Knihy jsou postavené interaktivně. Když se například bavíme o makroekonomii, vidíme před sebou interaktivní grafy, které se mění na základě zadaných proměnných,” vysvětluje Jakub, který se v rámci studia na tvorbě online knih editorsky podílel.

Hned několik kurzů z ”dílny” Unicorn Publishing vyzkoušela také studentka podnikové ekonomiky a managementu na brněnské Masarykově univerzitě Kristýna Suchá. „Ze studia ve škole a odborných knih mi některé informace nebyly jasné, proto jsem hledala další zdroje, kde by byly informace podané trochu jinak,” líčí studentka svou motivaci pro absolvování kurzu Makroekonomie, který zkusila jako první. Následoval kurz IT v podniku a organizaci, který jí pomohl s přípravou na zkoušky.

Kristýna Suchá online kurzy využila také v profesní rovině, když působila v personalistice. „Dostala jsem sice informace, kterého člověka mám hledat, ale upřímně jsem tomu úplně nerozuměla,“ vzpomíná.

Bylo potřeba si jednotlivé pojmy přiblížit, k čemuž jí pomohly kurzy Základy MongoDB a Úvod do SW vývoje. „Není nic trapnějšího, když někomu nabízíte práci, ale nerozumíte oborovému jazyku,” říká studentka. Na kurzech oceňuje především přehlednost a atraktivitu – součástí některých jsou totiž také videa, která podle ní dokážou člověka více “vtáhnout”.

Kromě studentů základních, středních i vysokých škol vzdělává vydavatelství Unicorn Publishing také veřejnost a firmy, mezi nimiž je i ČEZ a Škoda Auto. Patří sem kurzy jako GDPR, školení řidičů, pravidla BOZP a podobně. „Firmy tímto způsobem řeší, jak pro své zaměstnance zajistit zákonná školení. Naše kurzy jim v tom pomáhají rovněž rychlým a efektivním vyhodnocováním,” vysvětluje Marek Beránek, že online kurzy ve finále šetří nejen čas, ale také náklady na lektory či pronájem místností.

Odkaz: www.unicornpublishing.net