Palác po národních socialistech na náměstí Republiky je na prodej

Rakouská společnost VB Real Estate Leasing prodává palác v Praze na náměstí Republiky 7.

Rakouská společnost VB Real Estate Leasing prodává palác v Praze na náměstí Republiky 7. Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika

Náměstí Republiky patří mezi nejlukrativnější pražské adresy lákající velký kapitál. Předloni se tam obchodní centrum Palladium prodalo za rekordní částku.
Majitele v posledním roce změnil rovněž obchodní dům Kotva (vlevo) i historický palác Kotva (vpravo).
Bývalý klášter na náměstí Republiky prodal stát předloni za 790 milionů korun.
Prašná brána a Obecní dům tvoří dominanty náměstí Republiky.
5
Fotogalerie

V Praze na náměstí Republiky se hned vedle obchodního domu Kotva schyluje k významné realitní transakci. Na prodej je tam podle informací E15.cz někdejší sídlo České strany národně sociální.

Hodnota transakce se bude pohybovat ve stovkách milionů korun. Na prodeji se podílí poradenská společnost Colliers International.   

Národní socialisté prodali palác v roce 2002, a to kvůli vysokým dluhům, které strana měla. Za nemovitost tehdy utržila 212 milionů korun. Hlavním věřitelem strany tehdy byla ČSOB. Její pobočka v prostorách paláce dosud sídlí.

Současným prodejcem nemovitosti je rakouská firma VB Real Estate Leasing, která je součástí společnosti Immigon. Ta vznikla odštěpením od někdejší bankovní skupiny Volksbank.

Náměstí Republiky patří mezi nejlukrativnější pražské adresy. Když tam v roce 2015 německý fond Union Investment kupoval obchodní centrum Palladium, dal za něj 570 milionů eur. Za jedninou budovu dosud nikdo v Česku víc nezaplatit.

V miliardách korun se počítala též transakce s obchodním domem Kotva. Jeho novým majitelem je od minulého roku Pražská správa nemovitostí realitního magnáta Václava Skaly. Předloni došlo na náměstí i k prodeji bývalého kláštera. Ten za 790 milionů korun koupil od státu slovenský miliardář Milan Fiľo.