Babišův úřad prodal bývalé sídlo Tuzexu firmě, která existuje teprve dva týdny

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše, prodal bývalé sídlo Tuzexu v centru Prahy poblíž hlavního nádraží za 355 milionů korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše, prodal bývalé sídlo Tuzexu v centru Prahy poblíž hlavního nádraží za 355 milionů korun. Zdroj: ČTK

Novým majitelem budovy je podle obchodního rejstříku firma, která byla zapsána do registru teprve 18. ledna. Jejím vlastníkem je sedmdesátiletý Švýcar Zaki Isaac Ouahbe.
Do výběrového řízení přišly tři nabídky, z nichž nejvyšší mírně převýšila 299 milionů korun.
3
Fotogalerie

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, spadající pod ministerstvo financí Andreje Babiše, prodal bývalé sídlo Tuzexu v centru Prahy poblíž hlavního nádraží za 355 milionů korun. Novým majitelem je společnost I.J.O. Prague Investments. Ta přitom vznikla teprve před čtrnácti dny. Jde o druhý největší prodej nemovitosti v historii úřadu.

Novým majitelem budovy je podle obchodního rejstříku firma, která byla zapsána do registru teprve 18. ledna letošního roku. Jejím vlastníkem je sedmdesátiletý Švýcar Zaki Isaac Ouahbe. Podle obchodního rejstříku člověk stejného jména v Česku další podnikatelské aktivity nemá. 

Prodávající úřad tvrdí, že je vše v pořádku. "Jedná se o v současnosti zcela běžný a zcela legální postup, kdy se zakládají specializované firmy na jednotlivé transakce. Naopak jakákoliv restrikce účastníků by byla proti zákonu i s případnými pracovně i trestněprávními důsledky," sdělil E15.cz mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Nový majitel byl podle něj několikrát na prohlídce a hce nemovitost předělat na hotel.

Do výběrového řízení přišly tři nabídky, z nichž nejvyšší mírně převýšila 299 milionů korun. Minimální cenu stanovil majetkový úřad státu o 300 tisíc korun nižší. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo sto příhozů. 

"Kromě kupní ceny bude do státního rozpočtu odvedeno dalších několik milionů korun na dani z nabytí nemovitých věcí," uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Areál převedla vláda na majetkový úřad v roce 2015. Úřad nabízel objekt ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich neprojevila zájem. Proto úřad vyhlásil výběrové řízení s aukcí na prodej budovy.

Objekt U Půjčovny 10 je v památkově chráněné lokalitě v těsné blízkosti Václavského náměstí a hlavního nádraží. Jde o rohový dům se dvěma nezávislými vchody a vjezdem. V budově je kromě komerční plochy čtrnáct bytů. Celá budova má pět nadzemních podlaží.

Objekt je z poloviny dřevěná vestavba se zděnými obvodovými zdmi. Součástí areálu je velký sál, který lze využívat na konference. K objektu patří sousední parcela, která byla využívána jako hřiště. Podle úřadu by po stavebních úpravách mohla sloužit jako parkoviště.

Dům byl postaven v polovině 19. století. Stát ji v roce 1846 přeměnil na zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. V poválečné historii zde sídlila řada podniků a úřadů. Byl zde například sklad a kanceláře podniku Tuzex. Posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví ČR.