Po bankách chce 36 tisíc lidí zpět poplatky za půl miliardy

Zajištěné peníze

Zajištěné peníze Zdroj: profimedia.cz

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru banky žádá již zhruba 36 tisíc klientů, které zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de. Celkem po finančních ústavech chtějí zpátky víc než půl miliardy korun.

Zástupci projektu uvedli, že spojili v postupu proti bankám své síly. Projekt má za cíl shromáždit co nejvíce klientů tuzemských bank, kteří jsou nespokojeni s poplatkovou politikou. Poplatky chtějí jejich kritici vymoci zpět za pomoci hromadného postupu, a to buď vzájemnou dohodou, nebo rozhodnutím soudu. Pro klienty bylo zřízeno jednotné call centrum a klientské centrum.

„Spojení Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com dává mnohem vyšší šanci, že lidé, kteří se rozhodnou chtít své peníze zpět a udělí jim plnou moc, dostanou své peníze zpět,“ uvedla patronka služby Poplatkyzpět.cz Pavlína Danková. Z celkového počtu zhruba 36 tisíc dosud přihlášených klientů jich dvě třetiny chtějí vrátit poplatek za hypotéku. Celkem 80 procent klientů je z měst a zbytek z venkova.

Všechny tuzemské významné banky se přitom shodly, že poplatky byly a jsou účtovány v souladu s platnou legislativou. Řada bank, například Komerční banka, Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank nabízejí již hypoteční úvěry bez poplatku. Banky ovšem často zrušené poplatky promítnou do vyšší úrokové sazby.

Například Raiffeisenbank neúčtuje od loňska poplatek jak u nových hypoték, tak nových spotřebitelských úvěrů. GE Money neúčtuje poplatek u nových spotřebitelských úvěrů od letošního února a v případě hypoték přestane účtovat u nově uzavřených úvěrů poplatek za vedení úvěru v polovině března. Banka zruší také poplatek za uzavření hypotéky, poplatek za odhad nemovitosti a poplatek za mimořádné splátky. Klient tak bude moci bez sankce splatit maximálně 25 procent každých šest měsíců.

Velké banky nyní většinou nechystají svou poplatkovou politiku měnit a ke každé stížnosti chtějí přistupovat individuálně.

: