Podnikatelé už Babišovi do EET poslali 138 tisíc účtenek

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi PS ke schvalování EET , která pokračovala 18. prosince v Praze.

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi PS ke schvalování EET , která pokračovala 18. prosince v Praze. Zdroj: ČTK

Kampaň T-Mobilu na podporu EET
Pro malé podniky může být EET problém.
EET se blíží. Víte, na co se připravit
Pokladna pro etržby
Online pokladny by měly odstartovat od 1. prosince 2016. Hospodářská komora chce začátek o měsíc posunout. Připravena prý není ani státní správa.
12
Fotogalerie

Do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) se od úterý, kdy se spustil, přihlásilo už 1169 podnikatelů. Do systému zaslali 138 tisíc účtenek. Na tiskové konferenci v Ostravě to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

 

Ostrý provoz evidence tržeb bude spuštěn 1. prosince pro hotely a restaurace. V první vlně by se měl týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

"Apelujeme na to, aby si vyzvedávali včas takzvané autentizační údaje, které vydává finanční správa od 1. září. Na základě těchto údajů je možné vygenerovat si certifikáty, nahrát si je do pokladního zařízení a přistupovat do systému evidence tržeb," řekla náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. O autentizační údaje už podle ní požádalo asi 21 tisíc podnikatelů.

Babiš řekl, že zkušební provoz EET je plynulý a žádné závady se zatím nevyskytly. Na vyladění případných problémů má přitom ministerstvo celý měsíc. "Myslím si, že to je určité unikum v historii naší země. Všechny registry se spouštěly naostro a potom nefungovaly. My máme měsíční projekt, pilot, kde si to uživatelé můžou vyzkoušet, jejich zaměstnanci si to můžou vyzkoušet. Evidentně to funguje a ti, kteří si to zkusí, vlastně plynule projdou do ostrého provozu od 1. prosince," řekl ministr.

Dnešní konference Evidence tržeb v praxi se v Ostravě zúčastnilo 650 podnikatelů. Konference byla spojena s veletrhem dodavatelů pokladních zařízení. "Proškolili jsme za posledních několik měsíců 6500 podnikatelů," řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.