Politolog Hájek: Babišovo ANO už nemůže blufovat, musí nabídnout další ústupky

Lukáš Hájek

Lukáš Hájek Zdroj: E15

Hnutí ANO už nemá čas na manévry, musí teď přijít s ústupkem, ke kterému dříve ochotné nebylo, myslí si politolog Lukáš Hájek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Podle něj by tak ANO mohlo nabídnout až sedm ministerstev.

Myslíte si, že snaha obnovit jednání s ČSSD o vládní koalice je ze strany ANO jen blufem, nebo nabídne výraznější ústupek, který by mohl vést k dohodě?

Je velmi nepravděpodobné, že by ANO blufovalo. V sázce je až příliš mnoho – Česká republika je půl roku od voleb stále bez vlády s důvěrou a už i prezident Miloš Zeman stále více otevřeně říká, že za situaci je přirozeně odpovědný právě Andrej Babiš jako ten, kdo byl sestavením vlády pověřen.

ANO by se tedy před voliči i potenciálními partnery velmi znemožnilo, pokud by se znovu vrátilo ke stolu s ČSSD a podruhé během poměrně krátké doby by z těchto jednání nevznikl vůbec žádný výsledek. Z této úvahy tak vyplývá, že ANO bude muset přijít s nějakým ústupkem, ke kterému dříve ochotné nebylo.

Bude chtít Andrej Babiš uhájit premiérské křeslo, nebo je pro něj důležitější, aby jeho hnutí získalo ministerstvo vnitra?

Lze předpokládat, že Andrej Babiš se stále pokusí udržet si obě pozice. Sociálním demokratům by tak mohl nabídnout třeba i šest nebo dokonce sedm méně významných ministerstev. Je samozřejmě otázkou, zda by na to ČSSD přistoupila, protože by to byla velmi lákavá nabídka. ČSSD se musí rozhodnout především s ohledem na svoje vnitrostranické referendum, které bude o účasti ve vládě finálně rozhodovat a s tím kalkuluje i Andrej Babiš.

Pokud si ČSSD bude trvat na svém a bude chtít vnitro nebo jiného premiéra než Andreje Babiše, bude to pro předsedu ANO velmi obtížné rozhodování. Nedokážeme přesně odhalit, proč je především vnitro pro Andreje Babiše tak zásadní.

Mohlo by být kompromisem ministerstvo financí?

Ať už je ministerstvo vnitra pro Andreje Babiše důležité z jakéhokoliv důvodu, nedokážu si představit, že by přenechal ministerstvo financí jiné straně. On sám v minulosti útočil na premiéry jako na figurky ve vleku svých ministrů financí. Nikdo si neuvědomuje tak dobře jako Andrej Babiš, jak důležitá je kontrola penězovodů - ať už ve firmě nebo ve vládě. Z tohoto důvodu si bude chtít kontrolu nad státní kasou ponechat za každou cenu.

Je možné, že ČSSD nyní bude stupňovat své požadavky?

ČSSD se nyní cítí být na koni. Představitelé strany prokázali politickou odvahu, když při posledních jednáních po nesplnění svých požadavků bouchli do stolu a odešli. Nyní se chce k jednáním vrátit samo ANO a je jasné, že bude muset nabídnout něco více než minule. Ani špičky ČSSD ale nemohou předpokládat, že by se Andrej Babiš snad vrátil s nějakou pokorou. Je jisté, že vyjednávání budou velmi tvrdá a ANO bude sociální demokracii dávat neustále najevo, jaký byl rozdíl ve volebním výsledku obou stran.