Onderka: ČSSD by měla obnovit jednání s Babišem

Roman Onderka

Roman Onderka Zdroj: ČTK

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček očekává, že hnutí ANO osloví ČSSD a přijde s nástinem podmínek pro znovuzahájení rozhovorů o vládě. Nabídku ANO by posoudilo předsednictvo sociální demokracie. Podle mínění místopředsedy strany Romana Onderky by však ČSSD měla jednání s ANO obnovit.

Hamáček uvedl, že dnešní jednání grémia nebylo mimořádnou reakcí na čtvrteční krok ANO. O situaci se nicméně mluvilo. 

„Oficiální zprávu od hnutí ANO zatím nemáme. Pokud k nám doputuje, bude o tom hlasovat rozšířený orgán předsednictva strany včetně zvolených předsedů krajských organizací. Můj osobní názor je, že politici by měli jednat. Já bych tedy případně hlasoval pro vyjednávání s ANO,“ okomentoval místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček zatím nechtel hovořit o tom, za jakých podmínek by obnovu jednání podpořil. "Nyní bych nechtěl něco tak zásadního komentovat, míč je na jejich straně," uvedl.

Netolický řekl, že jednání s ANO není o postech, ale o celém systému podmínek vzájemné spolupráce. Pro ANO je zřejmě nepřijatelná vláda s KSČM a SPD, ale ve Sněmovně budou mít nadále většinu, připomněl. Opozice nyní ANO často vyčítá, že hlasování zatím v dolní komoře zvládá spolu s KSČM a SPD. "My chceme pojistky, záruky, jak by se rozhodovalo v případě vnitřního sporu," uvedl. Neumí si představit situaci, kdy by v případě neshody v koalici hledal některý z parterů ve Sněmovně hlasy jinde. "Chceme mít jasné záruky, že tu nebude parlamentní koalice a vedle toho druhá koalice, řekl.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

Předsednictvo ČSSD by se mělo podle Hamáčka sejít příští pátek, protože je to velký orgán a je třeba jeho schůzi předem zorganizovat. "Pokud bychom dospěli k dohodě, bude předložena všem členům sociální demokracie k rozhodnutí," řekl. ČSSD je podle něj povinna jednat, protože je odpovědná strana a v Česku už dlouho chybí stabilní vláda.