Poslanci asi poslechnou Babiše. Rozpočet nechají na pokoji

Andrej Babiš poprvé jako premiér na jednání Evropské rady v Bruselu

Andrej Babiš poprvé jako premiér na jednání Evropské rady v Bruselu Zdroj: Reuters

Česku vládne kabinet Andreje Babiše
Andrej Babiš několikrát v Bruselu zopakoval, že se kvůli uprchlickým kvótám může rozpadnout Evropská unie. Věří, že k tomu ale nedojde
Andrej Babiš několikrát v Bruselu zopakoval, že se kvůli uprchlickým kvótám může rozpadnout Evropská unie. Věří, že k tomu ale nedojde
Český premiér Andrej Babiš přijíždí 14. 12. 2017 vůbec své první jednání Evropské rady. Summit se koná jen den po jmenování jeho menšinové vlády
Andrej Babiš zdraví prezidenty a premiéry zemí Evropské unie.
9
Fotogalerie

Poslanci dnes budou ve druhém čtení jednat o státním rozpočtu. Plánované přesuny se ze 60 miliard korun snížily na šestinu.

Poslanci pravděpodobně vyslyší apely premiéra Andreje Babiše (ANO) a nebudou do návrhu státního rozpočtu na příští rok příliš zasahovat. Dolní komoru parlamentu dnes čeká druhé kolo jednání o předloze. Základní parametry, jako jsou příjmy, výdaje a výše schodku 50 miliard korun, jsou už schválené.

Oproti prvnímu čtení, kde zákonodárci plánovali změny za zhruba 60 miliard, se nyní předpokládají přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami kolem deseti miliard. Většina stran se shoduje na zvýšení výdajů pro¨sociální služby. Předpokládané tři miliardy by dostaly regiony.

„Musíme hledat nějaký konsenzus, jak to vyřešit. Lidé, kteří pracují v sociálních službách pod kraji, si to zaslouží,“ řekl Babiš. Ministerstvo financí však odmítá, aby se kvůli tomu krátily výdaje na obsluhu státního dluhu. Rozpočtový výbor proto požádal vedení rezortu, aby zdroje pro přilepšení sociálním pracovníkům určilo samo.

Stát zatím plánuje, že na tyto účely pošle 12 miliard. Navýšení prostředků má podporu většiny parlamentních uskupení. A to jak bývalé koalice, která rozpočet připravila, tak Pirátů, SPD, TOP 09 či Starostů. „Před volbami vláda naslibovala hromady financí, ale nechala to zaplatit obce a kraje,“ vysvětlil šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

TOP 09 a STAN by přidaly krajům také na platy učitelů 7,5, respektive 15 miliard. Vzaly by je z kapitoly určené pro agropotravinářství, kde mimo jiné podniká ve středu jmenovaný ministr zemědělství Jiří Milek.

Minulou vládu kritizuje rovněž středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Jermanová. „Zvýšila platy učitelům, ale celkovou částku neposlala. Jako kraj jsme vyčlenili pětasedmdesát procent. Zbytek pokryjí školy z fondů odměn a z toho, co mají našetřeno,“ řekla a dodala, že se značně propadly mzdy asistentů pro inkluzi. Ani jim podle hejtmanky stát žádné peníze dosud neposlal.