Státní rozpočet si lže do kapsy, tvrdí ekonom. Schodek je možné snížit až o 25 miliard

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
9
Fotogalerie

Státní rozpočet na rok 2018 vychází ze staré makroekonomické predikce, kritizuje rozdělování státních peněz pro příští rok hlavní ekonom makléřské společnosti BH Securities Štěpán Křeček. Státní rozpočet jde podle něj zefektivnit, ať už snížením mandatorních výdajů, lepším čerpáním evropských fondů či zrušením několika úřadů. Snížení neproduktivních výdajů, navýšení investic a další opatření by mohly snížit navrhovaný schodek státního rozpočtu pro příští rok o pět až 25 miliard korun.

“Hlavní problémem je, že si státní rozpočet lže do kapsy. Je postaven na údajích, které už neplatí,” uvedl ekonom Štěpán Křeček, který upozorňuje, že rozpočet počítá s nižším hospodářským růstem, než které předpovídají finanční ústavy. “To zhoršuje celkovou strukturu státního rozpočtu a uměle navyšuje schodek,” dodal. Státní rozpočet zatím schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení se schodkem 50 miliard korun.

Analytici BH Securities navrhují korekci daňových sazeb, aby nerostla daňová kvóta. Podle Křečka je také důležité snížit mandatorní výdaje, které budou tvořit 55 procent státního rozpočtu. “Takové rozložení ve státním rozpočtu považujeme za špatné a výrazně to snižuje jakoukoli akceschopnost jakékoli vlády. Navrhujeme snížení na 50 procent,” řekl Křeček.

"Je třeba, aby se měnil sociální a zdravotní systém. Například dávky na bydlení - proč by Česká republika měla mít dvě různé dávky na stejný problém? Je také nutné sáhnout do důchodů. Je nutné udělat takové úspory, aby se mandatorní výdaje snížily. Jak se k tomu dojde, to už je úkol politiků a ne ekonomů,” říká Křeček.

Podle ekonoma upravují politici rozpočet i podle toho, co se bude líbit jejich voličům. “Z rozpočtu se začíná dělat politika, což je škoda. Někdy se postupuje takovým způsobem, že se vybere mediálně nejhůře vypadající položka a přesune se na mediálně lépe vypadající položku. Takto se v rozpočtu přesouvají peníze,” řekl Křeček.

BH Securities navrhuje zvýšit státní investice, především do dopravy. Stát počítá s necelými sedmi procenty celkových výdajů pro investice, podle Křečka by měly investice mít desetiprocentní podíl na rozpočtu. Stát by měl také podle ekonoma lépe a rovnoměrně čerpat evropské fondy.

Vedle vyšších investic by stát měl podle Křečka přistoupit i k úsporám. Navrhuje snížení dotací soukromým subjektům, zastropování přijímání nových státních zaměstnanců a slučování či zrušení dvanácti státních úřadů. Kandidáty na zrušení jsou například podle BH Securities Centrum dopravního výzkumu, Národní vzdělávací fond, Ústav územního vývoje a další výzkumné ústavy. 

Stát by měl také zlepšit správu státního dluhu, a to s využitím letošní příznivé situace na finančním trhu. “Poslední roky žijeme v situaci, kdy si stát může půjčovat se zápornou úrokovou sazbou. To fakticky znamená, že dostane zaplaceno za půjčení peněz, a je tedy výhodné se zadlužovat. Je toho třeba využít k refinancování celého státního dluhu,” dodal Křeček.