Poslanci: Umělé oplodnění pro ženy jen do 49 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Umělé oplodnění bude moci podstoupit ženy nejvýše do 49 let, záchranka bude muset přijet k pacientovi do 20 minut a lidé si budou moci určit, za jakých okolností je lékaři odpojí od přístrojů. Vyplývá to z další části reformy zdravotnictví, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

Šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09) původně prosazoval, aby ženy mohly podstoupit oplodnění do 55 let. Nakonec prošel pozměňovací návrh poslankyně Jitky Chalánkové z TOP 09, aby byla věková hranice pro umělé oplodnění nižší. Zdravotní pojišťovna bude přitom ženám hradit čtyři takovéto pokusy, aby otěhotněly.

Anonymním dárcem budou moci být ženy od 18 do 35 let a muži mezi 18 a 40 lety. Poskytovatelé asistované reprodukce už nebudou potřebovat k činnosti zvláštní schválení ministerstva zdravotnictví, jen oprávnění k poskytování zdravotních služeb.

Dojezd záchranky se protáhne o pět minut

Prošel i zákon o zdravotnické záchranné službě. Ta podle něj bude muset přijet k pacientovi do 20 minut, zatímco nyní to je 15 minut. „Jeden milion a dvě stě tisíc lidí bydlí v místech, kde nemají reálný dosah takový, aby k nim do patnácti minut záchranka dojela,“ řekl Heger. Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha „těch pět minut navíc snižuje šanci na přežití“. Rath dodal, že změny nepřinesou pacientům žádné zásadní zlepšení a budou prý „hřebíkem do rakve českého zdravotnictví“.

Novinkou bude i to, že pacient bude moci předem sepsat žádost, za jakých okolností ho už lékaři nemají léčit, aby se zbytečně netrápil, a odpojit ho od přístrojů. Lékaři budou muset takové přání pacienta respektovat. Platnost žádosti bude pět let.

Zákon o zdravotních službách také potvrzuje právo pacientů vybrat si lékaře. Změnit pojišťovnu budou moci lidé jen jednou za rok, a to vždy od ledna.

Sterilizaci nesvéprávných bude posuzovat komise

Sterilizaci připouští předloha i z jiných než zdravotních důvodů, ale jen u žen starších 21 let na základě jejich žádosti. Sterilizaci nezletilých nebo nesvéprávných pacientů bude posuzovat odborná komise, nutný bude souhlas zákonného zástupce. Terapeuticky kastrovat budou lékaři moci muže staršího 25 let, který v minulosti spáchal násilný sexuální zločin nebo je sexuální deviant. V některých případech bude nutný souhlas odborné komise a soudu.

Dolní komora parlamentu už v úterý schválila jiný návrh zákon zdravotní reformy, podle něhož se péče rozdělí na standardní, tedy hrazenou plně z pojištění, a na nadstandardní. Na tu budou částečně přispívat pojišťovny, zbytek si doplatí pacienti. Zpočátku si budou moci doplácet například za odlehčenou sádru, kvalitnější oční čočky či robotické operace. Seznam služeb za příplatek se ale teprve chystá. ČSSD chce tuto část reformy napadnout u Ústavního soudu.