Poslanci zvolili všech šest nových členů Rady ČT

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Poslanecká sněmovna dnes zvolila šest nových kandidátů do Rady České televize, kteří obsadí šest uprázdněných míst. Do Rady Českého rozhlasu zatím poslanci zvolili jen dva kandidáty na tři volná místa, třetího dnes nezvolili. Nevybrali ani nového člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Do Rady ČT poslanci zvolili redaktora ČRo Jana Bednáře, filosofa a publicistu Michaela Hausera, bývalého rektora Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse, novináře internetového deníku Referendum Vratislava Dostála, novináře Luboše Beniaka a bývalou poslankyni KSČM Ivanu Levou.

Do Rady Českého rozhlasu zvolila Sněmovna v prvním kole volby Jiřího Vejvodu, který v minulosti v ČRo pracoval, a muzikoložku Hanu Dohnálkovou. Zbývajícího člena rady už poslanci nezvolili, ani jeden z kandidátů nezískal ve druhém kole dostatek hlasů. Šlo o bývalého vrcholového veslaře Václava Chalupu a evangelického faráře Miloše Rejchrta.

Poslanci nezvolili ani nového člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V druhém kole vybírali mezi kandidátkou ANO Janou Kasalovou a exposlancem ODS Václavem Menclem. Sněmovna bude nyní vyhlašovat nové nominace do Rady ČRo a RRTV. Nová volba by se měla podle Kolovratníka uskutečnit na další schůzi Sněmovny na přelomu dubna a května.

Mediální analytik a pedagog Milan Šmíd míní, že noví členové mohou přinést jisté oživení, ovšem v rámci limitů stanovených zákonem. „Jako pozitivní vidím, že jde víceméně o osobnosti, které již mají nějaký veřejný profil,“ řekl. Poukázal zároveň na to, že šestice zvolená do Rady ČT je pravo-levá, podobně jako je rozdělený Parlament. Žádné radikální změny nicméně neočekává. „Základní struktura je daná a pokud dojde ke změnám, tak pouze postupným,“ dodal.

Do televizní rady se nedostal například někdejší mluvčí úřednické vlády Roman Prorok, který obdržel jen jeden hlas, ani Zdeňka Hůlová, která v minulosti v Radě ČT již zasedala. Nedostala se do ní ani novinářka Petra Procházková, které dalo hlas 82 poslanců. Ve volbě členů rozhlasové rady neuspěli třeba hudebník Mikoláš Chadima a spisovatelka Lenka Procházková.

Kandidátů do Rady ČT by po užším výběru celkem 18, do Rady ČRo celkem devět. Sítem sněmovního volebního výboru neprošli mimo jiné jejich dosavadní předsedové Milan Uhde a Tomáš Ratiborský. Do televizní rady se původně přihlásilo 58 lidí, do rozhlasové rady 37 lidí. Rada ČT je patnáctičlenná, Rada ČRo devítičlenná.

Princip fungování a výběru členů do mediálních rad se v poslední době stal diskutovaným tématem. Politický výběr kandidátů nominovaných jednotlivými sdruženími kritizují občanské iniciativy i lidé z médií, kultury a dalších oborů. „Legislativní změnu v dohledné době nevidím, i když vím, že uvnitř jednotlivých politických stran jsou různé názory na změnu mediální legislativy,“ uvedl Šmíd. Upozornil přitom na snahu právničky Hany Marvanová, která navrhuje upravit volbu do Rady ČT.