Pošta slaví druhé Vánoce, od ledna jede na balíkové vlně

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

České poště se vyplatila sázka na modernější doručování balíků. Zájem o věcné zásilky, dovážené v pružnějších časech tam, kam si to zákazník přeje, se dostal v prvním čtvrtletí na úroveň Vánoc a pokryl odliv poptávky po listovních službách.

„Na tržbách udělaly balíky v prvních třech měsících 1,3 miliardy. Jsme na stavu z konce roku, kdy míváme žně. Jde o součást nové orientace na zákazníka. Pošta byla vždy o listovních službách, ne o balících,“ řekl E15 generální ředitel Petr Zatloukal.

Nárůst byznysu v doručování balíků vylepšil čtvrtletní výsledky podniku. Podle údajů, které má E15 k dispozici, utržila pošta v prvním čtvrtletí 5,135 miliardy korun. Plán překonala o 194 milionů. Hrubý zisk činil 293 milionů korun, záměr byl 115.

„V meziročním porovnání jsme na přibližně stejných číslech. Loni se však do hospodaření promítlo sčítání lidu, což byla zakázka za 600 milionů korun. Když tento vliv odečteme, jsme na tom lépe o 250 milionů,“ uvedl Zatloukal.

Při snižování počtu poboček a jejich přebudováváním na efektivnější depa hledá pošta i další způsoby, jak zajistit práci pro své doručovatele. Jednou z možností je experiment spočívající ve zprostředkovatelské roli při vymáhání dluhů. „Firma, které člověk něco dluží, pověří poštu, a ta informuje klienta, že má někde problém. Dotyčný pak dojde na přepážku pošty, kde se může dohodnout na splátkovém kalendáři,“ řekl Zatloukal.

Kromě doručovacích služeb se Česká pošta soustředí na poskytování finančních služeb a na služby v oblasti IT. Ambicí je, aby se na ročních tržbách podílel každý ze tří pilířů rovnoměrně jednou třetinou.

Loni zvýšila pošta zisk o 59 procent na 419 milionů korun. Provozní výnosy stouply o procento na 20,8 miliardy. Už v té době podnik výrazně posílil v balíkových službách a stal se jedničkou na trhu. Stouply také příjmy z elektronických služeb a služeb pro stát. „K pozitivnímu hospodářskému výsledku minulého roku významně přispěly nové služby, kam patří zejména distribuce novin či celní deklarace,“ řekl generální ředitel Petr Zatloukal.

Výši loňského zisku ovlivnila výplata mimořádné odměny 200 milionů, kterou si rozdělili provozní pracovníci za splnění obchodních cílů. Jde o většinu lidí ze 33 200 zaměstnanců.