Povodně v Praze? Show pro Pražany i turisty

Mateřské školky i základní školy byly v pondělí uzavřené a v ulicích to bylo vidět, rodiče vzali své děti na procházku k řece

Mateřské školky i základní školy byly v pondělí uzavřené a v ulicích to bylo vidět, rodiče vzali své děti na procházku k řece Zdroj: Michael Tomes

Botič u Havlíčkových sadů
Někteří Pražané přiložili dobrovolně ruku k dílu
Strážníci radili lidem, například i s městskou dopravou
Turisté sledující Vltavu
Karlův most
21
Fotogalerie
Zatímco u pražského Klementina několik dobrovolníků obětavě plní v neutuchajícím studeném dešti podlouhlé bílé pytle pískem a obkládají slabá místa v srdci hlavního města, okolo postává mnohem větší počet přehlížejících s fotoaparáty. Podobně vypadá v pondělí přes den celý břeh Vltavy v hlavním městě, který jak barevné korálky obepínají přihlížející Pražané i turisté s deštníky. V hlavní roli povodeň 2013.

„Šli jsme s kamarádem okolo a už čtyři hodiny pomáháme,“ říká s úsměvem Arnošt Majer, když úplně promoklý háže lopatou písek do plnícího zařízení. Vypadá, že setrvalý déšť mu nemůže náladu rozhodně pokazit. Pytle, které naplní, odvážejí další dobrovolníci k zábradlí u Klementina. Ve skupince dobrovolníků pracuje zhruba patnáct lidí, na sobě mají různorodé a provizorně upravené pláštěnky.

Zatímco například rozvodněná říčka Botič, která protéká pražskou Michlí či Vršovicemi, kulminovala již večer v neděli, Vltava v pondělí odpoledne na svůj nejvyšší bod ještě čeká. „Nebojím se, nepamatuji se, že by se někdy Botič vylil ze břehů,“ vypráví šestaosmdesátiletý Jaromír Dohnálek. Rozvodněnou říčku si přišel ve středu odpoledne vyfotit na most do Havlíčkových sadů. Hnědá hladina je už dva metry pod svým nočním maximem. Zůstala po něm polehlá tráva na okolních březích a kusy větví na želených tyčích, které kříží hladinu.

Okolní domy i obchody jsou přesto stále obložené pytli s pískem. „Máme zatopené sklepy a spodní prostory domu. Také nám nejezdí výtah, protože má strojovnu dole a tak raději vypnuli proud, mají strach,“ říká Dohnálek, který poblíž Havlíčkových sadů bydlí už 25 let. Největší nebezpečí by podle něj přišlo, kdyby větve ucpaly tunel, kterým protéká Botič ve své spodní části u Vyšehradu. „Pak by se asi opravdu vylil ze břehů,“ myslí si.

Botič u Havlíčkových sadůBotič u Havlíčkových sadů | Michael TomesBotič u Havlíčkových sadů

Mnohem živěji je na levém i pravém břehu Vltavy. U náplavek stojí městští strážníci a kontrolují, jak vysoko hladina Vltavy stoupla. „Silnice se uzavírají podle tabulek. Ve chvíli, kdy se zvýší průtok a hladina, uzavřeme další část,“ popisuje strážník, který se svými kolegy hlídkuje u nábřeží Ludvíka Svobody v blízkosti Těšnovského tunelu. Tunel už je pro řidiče uzavřený, stejně jako podjezd u Štefánikova mostu. Místo automobilů zde po rozlité Vltavě plují po bývalé silnici labutě a kachny.

Policisté uzavírají v pondělí odpoledne také druhý břeh u Jiráskova mostu. Obyvatelům Prahy 5 už od neděle hrozila kvůli velké vodě evakuace. „Celou sobotu a dopoledne v neděli jsme byli v klidu, sledovali předpovědi, a protože víme, že naše část Smíchova je opravdu ohrožena v případě přesáhnutí průtoku přes čtyři tisíce metrů kubických, nepočítali jsme s nějakým vyhrocením situace,“ říká šedesátiletý muž, který bydlí ve Zborovské ulici. Obavy prý začali mít až v neděli večer.

Někteří Pražané přiložili dobrovolně ruku k díluNěkteří Pražané přiložili dobrovolně ruku k dílu | Michael TomesDobrovolníci při stavbě protipovodňových zábran

Pochválil hlavně solidaritu některých Pražanů, část řidičů totiž nabírala v pondělí ráno na přeplněných zastávkách cestující do svých automobilů. „ Patřil jsem mezi ně,“ sdělil.

Jiní ale to štěstí neměli. Velká voda okryla slabinu hlavního města, veřejnou městskou hromadnou dopravu. Ranní boj o místo v tramvaji byl jen pro otrlé, někteří cestující ho tak raději předem vzdali a zůstávali stát v dešti na zastávkách. Mohlo za to několik uzavřených stanic metra. Cestující se tak museli nedobrovolně přesunout do tramvají a autobusů.

Těžkou hlavu si z velké vody nedělali turisté, vedení hlavního města sice nechalo uzavřít Karlův most, ale zato zase návštěvníci Prahy na oplátku získali unikátní fotografie s policejní páskou přes jednu z nejnavštěvovanějších památek České republiky, a samozřejmě s Pražským hradem a rozvodněnou Vltavou v pozadí.

Povodně 2013: