Praha zdraží obecní nájmy, ty přesto zůstanou výrazně levnější než u běžných bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Byty v Praze, ilustrační foto
Staré činžovní domy, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Městské části v Praze začaly zdražovat nájemné ve svých obecních bytech. Radní nejčastěji navyšují nájmy o pětinu, tedy nejvíce, co umožňuje zákon. Nově budou nájemci platit kolem 120 až 150 korun za metr čtvereční. V některých částech hlavního města zdražily obecní byty už letos, další nájemníky čeká vyšší činže od Nového roku.

O zvýšení nájmů rozhodla nedávno například Praha 11, kde mají nájmy dosáhnout až 140 korun za metr čtvereční. „Radnice nezvýšila nájem svých bytů dlouhých deset let,“ upozornil místostarosta jedenácté městské části Ondřej Prokop (ANO).

„Za tu dobu se však trh posunul a nejen ceny samotných bytů raketově vzrostly, ale také ceny oprav a dlouhodobé údržby těchto nemovitostí,“ řekl Prokop.

Po deseti letech se má činže poprvé zvýšit také v Praze 3. „Cena za nájem se léta nezměnila, ale lidem rostou platy i důchody. Nájemné tak v podstatě postupně zlevňovalo,“ řekl Jiří Ptáček (TOP 09), starosta Prahy 3, jejíž rada nedávno rozhodla o zvýšení nájmů ze 100 korun na 120 korun za metr čtvereční.

Bydlení v obecních bytech v hlavním městě je však stále zhruba o dvě třetiny levnější než nájem v běžných komerčních bytech. V nich se cena za metr čtvereční podle říjnových dat společnosti Deloitte v průměru pohybuje mezi 307 až 340 korunami.

Zatímco za sedmdesátimetrový obecní byt platil nájemce průměrně 6700 korun měsíčně, na komerčním trhu vyjde obdobný byt až na 24 tisíc korun měsíčně. „Zvýšením ceny o dvacet procent se snažíme narovnat ceny bydlení,“ řekl radní Prahy 6 Zdeněk Hořánek (STAN).

O pětinu se zvyšují také například nájmy v druhé, páté, sedmé nebo osmé městské části. Utržené peníze chtějí radnice využít především na opravy a údržbu bytů.

V jiných městských částech se činže zvyšuje pouze o inflaci a například Praha 4 nebo Praha 13 o zvyšování neuvažují vůbec. Městské části spravují dohromady více než 23 tisíc bytů.

Pražský magistrát, který vlastní přes sedm tisíc městských bytů, zdražování teprve chystá. „Budeme to zvyšovat, protože řada nájmů je stále extrémně nízká, kolem pětašedesáti korun za metr čtvereční, ačkoliv v části bytového fondu už máme rozumnější nájmy okolo 120 korun za metr čtvereční,“ řekl radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

V lednu proto radě hodlá navrhnout zvýšení těch nejnižších nájmů. Ke zdražování přistoupila i řada dalších velkých měst, například Brno, Ostrava, Liberec či České Budějovice.

Infografika: Obecní byty v PrazeInfografika: Obecní byty v Praze|IPR, E15