Přebytek zahraničního obchodu v listopadu překonal 20 miliard. Pomohl vyšší vývoz automobilů

Český statistický úřad

Český statistický úřad Zdroj: profimedia.cz

Přebytek zahraničního obchodu Česka v listopadu meziročně stoupl o 8,9 miliardy korun na 20,2 miliardy korun. Bilanci pozitivně ovlivnil především vyšší vývoz motorových vozidel. Opačný vliv mělo prohloubení deficitu obchodu s minerálními palivy a chemickými látkami. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad.

„Zahraniční obchod v listopadu pozitivně překvapil. Dosáhl své druhé nejlepší bilance za celý rok 2018. Listopadový přebytek je zhruba čtyřnásobný proti prognóze trhu, který v konsensu počítal s přebytkem necelých pěti miliard korun,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Za celý loňský rok by měla celková bilance zahraničního obchodu činit podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové 120 miliard korun. Letos čeká pokles na 80 miliard korun.

Vývoz v listopadu vzrostl meziročně o 9,7 procenta na 347,7 miliardy korun. Dovoz stoupl o 7,1 procenta na 327,5 miliardy Kč. Loňský listopad měl o jeden pracovní den více než listopad 2017.

„Listopadovou bilanci zahraničního obchodu příznivě ovlivnil především vývoz motorových vozidel, který vzrostl o téměř 12 miliard korun,“ uvedl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král. Kladný vliv mělo i snížení deficitu v obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 3,6 miliardy korun.

Naopak negativně se do listopadových výsledků promítlo prohloubení deficitu v obchodu s ropou a zemním plynem o 4,6 miliardy korun. Zhoršila se také bilance obchodu s chemickými látkami a přípravky, a to o miliardu korun.

Obchod se státy Evropské unie skončil v listopadu přebytkem 75,7 miliardy korun. Byl to o 17,1 miliardy lepší výsledek než o rok dříve. Schodek obchodu se státy mimo unii se zvětšil o 8,5 miliardy na 53,9 miliardy korun.