Senioři jsou zaměstnáváni stále častěji

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

Projekt Plníme přání seniorům
2
Fotogalerie

V České republice je momentálně zaměstnáno 460 tisíc lidí, kterým je nad 60 let. To je o 30 tisíc více, než tomu bylo v roce 2017. Ukazují to data ČSÚ.

Studie personální agentury Adecco Group potvrzuje, že zaměstnávání seniorů je jedním z řešení nedostatku pracovních sil v době rekordně nízké nezaměstnanosti a snižujícího se počtu pracujících v produktivním věku do 40 let. Zaměstnanci vyššího věku ale nemusí zaplnit jen díru v nedostatku pracovní síly. Pro firmy mohou být přínosem i jejich letité zkušenosti a znalosti. Aby firmy starší zaměstnance nalákaly, nabízí jim flexibilní úvazky i možnosti rekvalifikace a celoživotního vzdělávání.

Přesto se senioři setkávají s předsudky

Podle agentury Adecco Group se přes to všechno senioři ze střední a východní Evropy stále setkávají s předsudky zaměstnavatelů. Pro ně jsou mladší uchazeči pilnější a jejich pracovní nasazení je větší. Mladším také podle zaměstnavatelům nevadí přesčasy a je u nich vyhlídka, že u zaměstnavatele zůstanou mnohem déle.

„Postoj českých zaměstnavatelů se v tomto ohledu poslední dobou výrazně zlepšuje. Firmy postupně zjišťují, že kromě řešení aktuálního nedostatku pracovních sil jim zaměstnávání starších osob může přinést i řadu dalších výhod. Vedle dlouholetých zkušeností a znalostí je pro tyto zaměstnance typická vyšší míra loajality, spolehlivosti i zodpovědnosti vůči pracovním povinnostem. Zároveň často poskytují lepší zákaznický servis, více dbají na dobrou pověst firmy a ve výrobních odvětvích vykazují vyšší produktivitu,“ říká Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco pro Českou a Slovenskou republiku.

Jaké zaměstnavatele senioři oceňují? Ty, kteří jsou ochotni investovat do jejich rozvoje a zvyšování kvalifikace a rekvalifikace. „V následujících letech bude u pracovníků vyššího věku hrát významnou roli především rozvoj schopností v oblasti využívání moderních technologií. Až 50 procent pozic, na kterých senioři většinou pracují, je totiž ohroženo automatizací,“ komentuje závěry studie Ondřej Wysoglad.