Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,1 procenta. Volných míst bylo přesto více

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci po čtyřech měsících stagnací či poklesů stoupla z listopadových 2,8 procenta na 3,1 procenta. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně ale podíl nezaměstnaných klesl, v prosinci 2017 činil 3,8 procenta. Ke konci loňského roku bylo bez práce přes 231 500 lidí, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Volných míst meziměsíčně i meziročně přibylo.

Nárůst nezaměstnanosti je ke konci roku podle úřadu běžný. „S příchodem zimy postupně končí sezonní práce, zejména v zemědělství či stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. V příštích měsících bude nezaměstnanost podle ní kvůli konci sezonních prací a pracovních úvazků na dobu určitou stagnovat, či mírně růst. Celoročně ale bude letos situace na trhu práce stabilní podobně jako loni, dodala.

Počet nezaměstnaných byl k 31. prosinci loňského roku o zhruba 16 500 vyšší než ke konci listopadu, ale o 49 tisíc nižší než před rokem. Podle Sadílkové nezaměstnanost během celého loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. Zároveň ale ve srovnání s rokem 2017 setrvale klesala. „Trh práce ovlivňoval stabilní rozvoj české ekonomiky,“ doplnila.

Ve srovnání regionů Česka měla nejnižší nezaměstnanost Praha, kde podíl lidí bez práce činil 1,9 procenta. Nejvyšší byla naopak nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji s 4,7 procenta. Z okresů měla stejně jako v listopadu nejnižší nezaměstnanost Praha-východ, a to 1,1 procenta. Nejvyšší byla opět nezaměstnanost na Karvinsku, kde dosáhla 6,9 procenta.

Počet volných míst stoupl v prosinci proti listopadu asi o tisícovku na zhruba 324 400. Meziroční nárůst byl mnohem výraznější, protože proti konci roku 2017 přibylo volných míst o více než 100 tisíc. Podle ředitelky Úřadu práce ČR je pozitivní, že loni přibývalo celoročně i pracovních příležitostí pro lidi ve věku nad 50 let, se zdravotním postižením či dlouhodobě nezaměstnané.

Na jedno volné místo připadalo v průměru v Česku ke konci roku 0,7 uchazeče o práci. Největší konkurence byla na Karvinsku, kde na jedno místo bylo 5,4 uchazeče. Nejmenší byla naopak v okresech Tachov, Praha-východ a Pardubice, kde bylo pouze 0,1 uchazeče na každé volné místo.

Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních aut a vysokozdvižných vozíků, skladníky, svářeče i pomocné manipulační pracovníky. Jako obvykle byla velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory. V této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované pracovníky.

Mezi nezaměstnanými v evidenci pracovních úřadů bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků ostrahy či řidičů osobních aut a malých dodávek.