Přechod Šlechtové na ministerstvo obrany Zeman respektuje. Rád se seznámím s jejími představami, řekl

Ministryně Karla Šlechtová

Ministryně Karla Šlechtová Zdroj: Foto Blesk - Karel Kopáč

Prezident Miloš Zeman respektuje plánovaný přechod dosavadní ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) na ministerstvo obrany. Chce se v Lánech setkat se všemi novými jmény v připravované vládě Andreje Babiše (ANO), řekl jihomoravským zastupitelům. Setkání se staronovými tvářemi Zeman neplánuje, dobře je prý zná. Složení vlády ještě není oficiálně známé, Zeman dostal seznam od Babiše v úterý.

Zeman v této souvislosti řekl, že zajímavý bude rozhovor s dosavadní náměstkyní na ministerstvu pro místní rozvoj. Jméno ovšem neuvedl. Podle některých spekulací by se novou ministryní pro místní rozvoj mohla stát nová poslankyně za ANO Klára Dostálová. Do října působila jako náměstkyně Šlechtové.

"Rád se seznámím s jejími představami, protože právě v tomto resortu by mělo být ono tajemství, jak vytvořit rovnováhu mezi úkoly, které dává stát, a penězi, které dává stát," uvedl prezident.

Šlechtová už v úterý potvrdila, že je Babišovou kandidátkou na ministryni obrany. "Jsem připravena být na ministerstvu partnerem armády a zajistit potřebný servis při očekávaném navýšení počtu vojáků i rozpočtu," uvedla Šlechtová v SMS zprávě pro ČT.

"K mému úžasu se ministryně pro místní rozvoj rozhodla vzít do ruky zbraň a stát se ministryní obrany. Já to respektuji, protože si její práce vážím a ona argumentuje právě tím, že ministr obrany má být civilista, nikoliv voják. Budiž," řekl Zeman.

Dosavadní ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by se měl podle nepotvrzených informací přesunout na ministerstvo zahraničí. Ministrem dopravy zůstane podle dnešního Zemanova vyjádření Dan Ťok (za ANO).

Prezidenta na jižní Moravě přivítala slabá polovina zastupitelů

Prezidenta Miloše Zemana dnes při zahájení jeho třídenní návštěvy Jihomoravského kraje přivítala v krajském úřadě v Brně slabá polovina krajských zastupitelů. Kraj jich má 65, na setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno, Zelení, většina lidovců a část ODS i koaliční ČSSD. TOP 09, která je součástí krajské koalice, vnímá Zemanovy cesty jako předvolební kampaň za peníze daňových poplatníků, podle hejtmanova náměstka Jana Vituly by si země zasloužila lepšího prezidenta. Cesty hradí kraje, za tu poslední letos v květnu dal Jihomoravský přes 700 tisíc korun, nyní chce šetřit.

Zemana s manželkou Ivanou dnes přijal hejtman Bohumil Šimek (ANO). U setkání se zastupiteli chyběla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO), která však musela být ve Sněmovně. Sdělila, že se s prezidentem setká na večeři. Přítomni nebyli ani náměstci Roman Hanák (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), který se věnuje jiným pracovním povinnostem.

Bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je krajským zastupitelem, během dotazů požádal Zemana, aby s novým premiérem a novými ministry prodiskutoval problém, který trápí všechny kraje. "Vláda učiní řadu rozhodnutí, která zatíží krajské rozpočty na výdajové stránce. V lepším případě na to krajům pošle nějaké peníze, nikdy ale 100 procent, někdy nepošle nic. Je to v rozporu s ústavou garantovaným právem na samosprávu a rozpočtovou samostatnost krajů," řekl Hašek. Mířil tak například na zvyšování platů sociálních pracovníků, ve zdravotnictví, školství, ale třeba i u řidičů a podobně. Hejtman Šimek k tomu řekl, že to pak omezuje investice kraje v době, kdy se daří státnímu rozpočtu a investovat by se mělo nejvíce.

Zeman je na návštěvě Jihomoravského kraje jako prezident popáté, vždy se v kraji zdržel tři dny a do pátku tam bude i nyní. V zastupitelském sále dnes seděla slabá polovina zastupitelů, které doplnili lidé z úřadu. Už na květnové setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno, kteří poukazovali na tehdejší vulgarismy v médiích, na kauzu Ferdinanda Peroutky nebo na údajné nerespektování ústavy při řešení tehdejší vládní krize. K neúčasti se tehdy z obdobných důvodů připojili i lidovci, kteří ve většině nejsou v zastupitelských lavicích ani dnes. Krajský předseda KDU-ČSL Roman Celý však tentokrát řekl, že se lidovci omluvili z čistě pracovních důvodů. Zelení se také nezúčastnili. Podle jejich zastupitele Jiřího Hlavenky chybí dostatečná úcta k prezidentovi.

Za pět návštěv Miloše Zemana v Jihomoravském kraji zaplatil kraj celkem přes dva miliony korun. Nyní chce náklady snížit, ale zatím neví přesnou částku. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) minulý měsíc odmítl uhradit plné náklady prezidentské návštěvy. Zeman v reakci na to oznámil, že pojede do kraje Olomouckého. Už na jaře se liberecký hejtman Martin Půta (STAN) vyslovil pro to, aby Hrad návštěvy prezidenta spolufinancoval.