Dopravu dál povede Ťok, uvedl Zeman. Další jména ministrů prozrazovat nechce

Dan Ťok

Dan Ťok Zdroj: E15 Nguyen Thuong Ly

Ministrem dopravy zůstane i v nové vládě Dan Ťok (za ANO). Vyplynulo to z vyjádření prezidenta Miloše Zemana během návštěvy jižní Moravy. Uvedl, že s Ťokem chce hovořit o dálnici z Brna na Vídeň. Premiérem hodlá Zeman 6. prosince jmenovat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, vládu má prezident jmenovat 13. prosince. Jména ministrů, které navrhuje, zatím Babiš na Zemanovo přání neřekl. Že bude Ťok ve funkci pokračovat, se ale očekávalo.

Zeman sice Ťokovo jméno nezmínil, ale uvedl, že ministr dopravy zůstane stejný a že s ním bude hovořit o dálnici na Vídeň, jejíž stavba se oddaluje. "Na druhé straně Rakušané budou mít dokončenou dálnici až k hranicím," řekl prezident.

V nové vládě má být 14 ministrů plus premiér. Devět ministrů dosud v kabinetu nepůsobilo. Ve vládě by měly být podle Babiše čtyři ženy.

Babiš představil obsazení vlády Zemanovi v úterý. O jménech pak ale s novináři na prezidentovo přání nemluvil, protože si Zeman chce s nováčky ještě promluvit. Výhrady ale proti nikomu podle Babiše neměl. Předseda ANO uvedl, že členy vlády budou lidé, kteří už dříve působili v dané oblasti, takže nebude nutné, aby se s problematikou dlouho seznamovali.

Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu jižní Moravy. Zopakoval, že chce zabránit předčasným volbám, podle něj je potřeba respektovat vítěze voleb a svěřit mu premiérské křeslo. Volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali i zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.