Prezident Zeman tlumí politický boj o policii

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman se dnes poprvé osobně vyjádřil ke kauze policejní reorganizace, která způsobila dosud nejvážnější rozkol Sobotkova kabinetu. Z jeho vystoupení je zřejmé, že změny by měli připravit odborníci, kteří za tuto oblast odpovídají, a nikoliv politici. Konkrétně se zmínil o policejním prezidentovi Tomáši Tuhém a nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi.

Hlavě státu se zamlouvá termín platnosti reorganizace od začátku srpna, který navrhl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Další odsunutí plánu na sloučení některých útvarů, které požadoval šéf ANO Andrej Babiš, tak nepřímo odmítl.

„Sdělil jsem oběma ministrům, že nepovažuji za vhodné, aby docházelo k destrukci vlády jakoukoliv stranou. Není možné, aby byly předčasné volby, protože v Poslanecké sněmovně chybí kvalifikovaná většina. Předčasné volby se nemohou konat při každé koaliční krizi, to by mohly být každý rok. ČSSD a ANO jsou odsouzeny spolupracovat až do podzimu 2017,“ řekl prezident.

„Především si myslím, že je třeba dát míč na zem a zklidnit hru. To znamená přenesení dialogu s politické roviny na rovinu odbornou. Domnívám se, že hlavními partnery jsou policejní prezident a nejvyšší státní zástupce,“ uvedl dále.

Zeman to odůvodnil tím, že státní zastupitelství navazuje na činnost policie, která žalobcům předává podklady k trestnímu řízení a případnému stíhání podezřelých. Návladní pak dozorují strážce zákona - jejich práce se tudíž překrývá.

„Proto vítám odložení reorganizace do 1. srpna, bude zpracován nový dokument o reorganizace policie. Nebudu se vměšovat do jeho nkonkrétní podoby. Velmi vítám ujištění policejního prezidenta, že všechny připomínky nejvyššího státního zástupce budou zapracovány a že nejvyšší státní zástupce všechny připomínky poskytne. Což se již z větší části stalo,“ poznamenal Zeman.

V závěru vyzval policisty, aby neopouštěli sbor, protože by to ohrozilo vyšetřování neskončených případů. V této souvislosti se zmínil o slibu policejného šéfa Tuhého, že oněch asi čtyři sta v současnosti objasňovaných živých kauz zůstane v rukou dosavadních vyšetřovatelů.