Válka policajtů v politické režii. Další státní převrat?

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Bdělí protikorupční bojovníci v čele s olomouckým žalobcem Ivo Ištvanem a šéfem protimafiánského policejního útvaru Robertem Šlachtou před třemi roky předvedli, jak se dělá státní převrat. Po razii na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a dalších místech ale zjevně nemají žádné pádné důkazy. Prvoinstanční soud všechny obžalované v té nejjednodušší větvi případu opět osvobodil. Pozornost je ovšem soustředěna na reorganizaci policie, možná má neúspěšné tažení proti mafiánům zastřít.

Asi není náhoda, že právě Ištvanovi podřízení se přidali „na správnou stranu“ a kriminalizují vedení policejního prezídia. Mezitím se ze Šlachty stal jakýsi protikorupční Jánošík, který je věšen na hák. Nějaký zbabraný zásah proti kmotrům a řada dalších nedotažených kauz? Koho to zajímá.

Ve skutečnosti hrál Šlachta vabank, všechno vsadil na vliv Andreje Babiše. A prohrál. Nikdo ho z čela útvaru neodvolal, odešel na vlastní žádost. Jenže si nechce porážku připustit, patří přece mezi „ty správné“. Proto teď jeho podřízený Jiří Komárek s ostravské expozitury obvinil policejního prezidenta Tuhého z „brutálního úniku“ informací při objasňování hospodářské kriminality. Sněmovnímu výboru chce předložit důkazy, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven Šlachta. Komárek tedy bude bonzovat na svého nejvyššího nadřízeného. V revolučním zápalu je možné všechno.

Šlachta chce svolat sněmovní výbor, prý ví o spojení policie s mafií

Jde o stupňování šlachtagate, o snahu udržet ji při životě. Část žalobců a policistů se opět nabourává do politických rozhodnutí a do kompetencí, které jim nepřísluší. Tedy v demokratickém státě. Protikorupční bojovníky ale nějaká dělba moci a s ní spojená politická odpovědnost nezajímá. Oni jsou „ti správní“, takže mají vždycky pravdu.

A Babiš je také na koni. Před třemi roky ho Ištvánova a Šlachtova razie katapultovala k moci, tradiční strany dostaly přes zadek. Pro Babiše z toho neplyne jen politický, ale i ekonomický zisk. Jeho Agrofertu se daří jako nikdy před tím. Za loňský rok zvýšil zisk o 40 procent na 8,6 miliardy kroun. A firmy Preol a Primagra spadající do holdingu dodávají státnímu Čepru 87 procent veškeré bionafty. I tento podnik spravuje jako ministr financí Babiš.

Smyslem pokusu o další puč je snaha tradiční strany úplně vygumovat. Pak by se Babiš už nemusel rozčilovat s koaličními partnery.