Prodej Sazky? Možná už příští týden

Přípravy na prodej zlatého vejce Sazky, jejího loterijního byznysu, vrcholí. Celý proces by mohl začít již příští týden. „Reálné to je, nicméně prodej v jakékoli podobě musí schválit věřitelský výbor a následně potvrdit soud. Správce je připraven, ale teď to nezáleží na něm,“ řekla deníku E15 mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Správce Josef Cupka se podle informací deníku E15 snaží zabránit tomu, aby případný kupec nezačal prodej prodlužovat tím, že by po dražbě s doplacením celé částky vyčkával a případně zdržoval žádostí o souhlas k antimonopolnímu úřadu. Cupka proto připravuje dražbu v podstatě za hotové, kdy by vítěz na závěr aukce doložil výpisem z účtu, že částku převedl. Zabránit obstrukcím by měla i vysoká aukční kauce – 500 milionů korun.

Podle informací E15 tento způsob prodeje akceptují všichni členové věřitelského výboru. Naopak investiční skupina Penta, která má o loterijní byznys Sazky dlouhodobě zájem a již dříve za něj nabídla dvě až 2,5 miliardy korun, požaduje klasickou veřejnou dražbu.

Předseda věřitelského výboru Sazky Josef Novotný i další zástupci firem ve výboru se k prodeji a jeho způsobu nechtěli vyjadřovat. „Do doby rozhodnutí soudu o schválení způsobu prodeje nebudu nikomu sdělovat jakékoliv informace týkající se zpeněžování majetkové podstaty společnosti Sazka,“ uvedl Novotný. Obdobně reagovali i členové věřitelského výboru – PPF, KKCG a Česká spořitelna.

Správce Sazky Josef Cupka kvůli prodeji majetku dříve monopolní firmy na trhu číselných loterií vstoupil do jednání s bankami. „Správce vyzval banky, aby nabídly své podmínky pro spravování financí v případe prodeje,“ podotkla Tichá.

Už po prohlášení konkurzu Cupka prohlásil, že jako první se bude snažit prodat majetek Sazky, který nesouvisí s provozováním loterií. K takovému majetku patří například jihomoravské vinařství Kolby či pozemky. „Na prodej se připravujeme, máme soupis majetkové podstaty. Správce chce prodávat co nejdříve, způsob a formu prodeje vybere věřitelský výbor a soud. Zatím žádný prodej majetku neproběhl,“ dodala Tichá.