Protest praktiků je stávka milionářů, řekl Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: CTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje hrozby praktických lékařů stávkou za předvolební vydírání. Novinářům řekl, že na jednání o úhradové vyhlášce je čas do konce října, neví proto, proč praktici chtějí stávkovat už 21. září. Ordinace mají příjem 200 tisíc korun měsíčně, což je dostatečné, uvedl. Chystaný protest v té souvislosti označil za stávku milionářů.

„Já jejich požadavky neznám. Co je stejné, je hrozba, že pacientům zavřou před nosem ordinace, a důvody se neustále mění,“ řekl Němeček. Zdůraznil, že návrh úhradové vyhlášky ještě není ani v připomínkovém řízení. „Dostali jsme ultimátum, že to má být do 21. září, čemuž nerozumím, protože úhradová vyhláška bude hotova na konci října,“ uvedl. Dodal, že práce praktických lékařů si váží a že o vyhlášce chce jednat standardní cestou.

„Jestliže si ale někdo bere pacienty jako rukojmí, tak je třeba říct, co vlastně reálně chce. Komu máme ty peníze vzít? Jestliže oni chtějí přidat v řádu několika procent, tak to máme vzít sestřičkám v nemocnicích, pacientům, kteří se léčí s onkologickým onemocněním?“ zeptal se. Cílem nátlaku je podle něj vyvolat eskalaci „shodou náhod“ těsně před krajskými volbami.

Praktičtí lékaři chtějí uzavřením ordinací upozornit na dlouhodobé potíže primární péče pro dospělé, nedostatečné úhrady a malé kompetence, uvedli. V pondělí o tom rozhodla mimořádná rada Sdružení praktických lékařů ČR. Rozhodnutí o formě protestu ještě může zvrátit plánované čtvrteční jednání na ministerstvu zdravotnictví. Němeček novinářům řekl, že se ho nezúčastní. Ministerstvo zastoupí náměstek.

Sdružení vyhlásilo na konci srpna stav ohrožení primární péče a záměr uzavřít v září ordinace praktiků. Vadí jim, že zatímco nemocnice dostanou peníze na desetiprocentní růst platů, ambulance se přidání nedočkají. Z měsíčního příjmu musejí ordinace praktiků hradit náklady na energie, vybavení a mzdy zdravotních sester a lékaře.