Průzkum: Klaus plní ústavní funkce dobře, ale problémy občanů nezná

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus dobře dbá na plnění svých ústavních fukncí, je o tom přesvědčeno 73 procent občanů oslovených v polovině ledna Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Sedmdesát procent účastníků průzkumu kladně hodnotí také Klausovu péči o vážnost a důstojnost úřadu. Nejhůře Klaus dopadl v hodnocení znalostí problémů občanů a kontaktu s nimi. Kladně v tomto směru prezidenta hodnotí pouze 32 procent dotázaných.

Občané byli v lednu ve vztahu ke Klausovi o něco kritičtější než v předešlém roce. V několika sledovaných ukazatelích se hodnocení prezidenta za poslední rok buď zhoršilo, nebo zůstalo přibližně na stejné úrovni. Klausovo ovlivňování vnitropolitického života kladně vnímá pouze 45 procent dotázaných. Lehce nadpoloviční podporu občanů (58 procent) má prezident ve své roli reprezentanta Česka v zahraničí. Tradičně nejvíc sympatizantů má prezident u lidí, kteří se hlásí k podpoře koaličních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, naopak kritičtější jsou potenciální voliči KSČM nebo ČSSD.

Hodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřadě

Hodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřaděHodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřadě | CVVM

Hodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřadě – časové srovnání (v %)

Hodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřadě – časové srovnání (v %)Hodnocení působení Václava Klause v prezidentském úřadě – časové srovnání (v %) | CVVMZdroj: CVVM