Ředitel má brát třikrát tolik co kantor, říká Klaus mladší

Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: ctk

Ředitelé škol by měli brát třikrát víc než běžní učitelé. Ohodnocení šéfů by totiž mělo odpovídat manažerské funkci, navíc od letoška už ředitelé nemají funkci jistou napořád, ale jsou voleni jen na šest let. S tímto návrhem přišla Asociace aktivních škol v čele s ředitelem prestižního soukromého gymnázia PORG Václavem Klausem mladším.

Zjednodušit by se podle asociace měly i státní maturity, ubýt by mělo také povinných hodin, které musí škola odučit. „Odvolatelnost ředitele ano, ale pak, když je ten ředitel manažer, tak má být ohodnocen,“ řekl Klaus. Školy podle něj vede většinou člověk, který rád učí, k tomu ale musí navíc řešit množství administrativy a nese veškerou odpovědnost. Proto by se prý měl ředitelům navýšit plat na trojnásobek platu pedagoga.

Průměrný plat učitele se nyní pohybuje kolem 25 000 korun, ředitel podle Klause bere zhruba 45 000 korun. „Když ten rozdíl finanční bude malý nebo relativně malý, tak ti nejlepší kantoři to dělat nebudou,“ myslí si Klaus. Ředitelé by také uvítali jednotná kritéria na kvalifikaci učitelů, volnější osnovy a snížení počtu povinných hodin. „Nemyslíme si, že to povede k poklesu kvality výuky,“ tvrdí Klaus. Měl by prý být nastaven minimální počet hodin a bylo by na řediteli, jestli chce, aby bylo odučeno víc.

Asociace volá i po změně státních maturit. Druhý ročník jednotných zkoušek, který odstartoval tento týden, sice doznal určitých organizačních změn, ředitelé jsou ale pro osekání státních maturit pouze na didaktické testy z češtiny, cizího jazyka a matematiky.

Ústní a písemné zkoušky by podle nich měly být v režii školy, stejně jako vydávání maturitního vysvědčení. Ušetřily by se prý tak peníze i práce věnovaná administrativě.

Zástupci 89 škol z asociace se shodli také na tom, že jedním z hlavních problémů regionálního školství je přebujelá síť škol, která neodpovídá klesajícími počtu dětí. Podle Klause si totiž někteří ředitelé nechávají v rejstříku škol snížit kapacitu školy, například s odvoláním na hygienické normy, a papírově pak jejich škola vypadá naplněnější, než je. Asociace by proto uvítala stanovení jasných kritérií, za jakých může být škola zrušena nebo sloučena. Požadují také transparentní financování, při němž by na žáka určitého věku šla všem školám v republice stejná částka.