Šlechtová nařídila kontrolu svých špionů

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: profimedia.cz

Karla Šlechtová
Ministryně obrany Karla Šlechtová
3
Fotogalerie

Krok ministryně obrany má souviset s mocenskými hrami ve vládě. Jako její možný nástupce je zmiňován právě šéf kontrolované tajné služby Jan Beroun.

Po Generální inspekci bezpečnostních sborů a civilní rozvědce začala vláda v demisi Andreje Babiše kontrolovat hospodaření Vojenského zpravodajství, které je jednou ze tří českých tajných služeb. Prověrka však nesouvisí se zájmy lídra ANO jako v případě GIBS a Úřadu pro zahraniční styky a informace, kde se mění jejich vedení. Podle informací deníku E15 se hraje o to, kdo bude v příštím kabinetu řídit ministerstvo obrany.

Kontrolu VZ nařídila šéfka rezortu Karla Šlechtová (ANO), potvrdil její mluvčí Jan Pejšek. „Jakékoliv podrobnosti určitě sdělovat nebudeme,“ dodal v narážce na skutečnost, že informace týkající se armádních zpravodajců podléhají utajení.

Šlechtová chce údajně ochromit ambice ředitele výzvědné služby Jana Berouna, o němž se v kuloárech hovoří jako o jejím nástupci. Bývalého kriminalistu a jednatele české pobočky americké agentury Pinkerton dosadil do čela Vojenského zpravodajství v roce 2014 exministr obrany a současný šéf diplomacie Martin Stropnický (ANO). S ním se přitom Šlechtová v posledních týdnech střetává kvůli miliardovým zakázkám na nové víceúčelové vrtulníky a 3D radary.

Spekulace, že už nebude pokračovat ve vládě, začala šířit sama Šlechtová poté, co byla kritizována za využívání nadstandardních letištních služeb.Premiér v demisi se následně nechal slyšet, že členové vlády by neměli plýtvat penězi daňových poplatníků.

Babišovu podporu tak ministryně zřejmě už ztratila. „Paní ministryně by si měla vzít dovolenou a odpočinout si. Asi je přepracovaná,“ uvedl již dříve Babiš, když začala tvrdit, že při přípravě kontraktu na radary došlo k „extrémně závažným pochybením“.