Zápisník Pavla Otta: Kladení psa

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ČTK

V čele rezortu obrany se od roku 1993 vystřídalo sedmnáct ministrů. Někteří z nich se zapsali do historie.

Antonín Baudyš prostřelením letadla, v němž letěl, Jaroslav Tvrdík prohlášením o letounech L–159, které měly být nebezpečnější pro piloty než pro nepřítele, a Vlasta Parkanová písní o americkém radaru. Na stupnici trapný, trapnější a nejtrapnější lze jejich činy a slova hodnotit různě. Něco tak hloupého, jako bylo položení pudla na hrob neznámého vojína kvůli posedlosti Instagramem, tady ale ještě nebylo. Ministryně v demisi Karla Šlechtová se už zapsala a může i se svým Rambohafíkem klidně odejít.

Prezident Miloš Zeman si posteskl, že citoval článek novináře Ferdinanda Peroutky, který se ne a ne najít. Jistě, Zeman si může plácat, co chce, protože prohrané soudní pře za něj zaplatíme my všichni, protože hlava státu je sám stát.

Šéf komise pro kontrolu civilní rozvědky Pavel Blažek (ODS) chce vědět, proč vláda v demisi postavila mimo službu ředitele tajné služby Jiřího Šaška a nepočkala, až bude mít důvěru. Dobrá otázka a snadná odpověď. Kdyby ANO čekalo, až bude vládnout s ČSSD, přičemž tato strana má obsadit vnitro, pod nějž špioni spadají, nemohlo by to už udělat. Šašek přitom ležel Andreji Babišovi v žaludku opravdu dlouho.