Sobotka a Orbán chtějí na bratislavském summitu jednat o armádě EU

Český premiér Bohuslav Sobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Český premiér Bohuslav Sobotka navrhl, aby se Evropská unie na svém neformálním zářijovém summitu v Bratislavě věnovala otázce společné evropské armády. Sobotka k tomu vyzval před dnešním zasedáním premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4) za účasti německé kancléřky Angely Merkelové. Pro vytvoření evropské armády se dnes vyslovil i maďarský premiér Viktor Orbán.

„Je možné, že i dnes dojdeme k určitému průniku, rýsují se určité body, na kterých se v Bratislavě budeme moci shodnout,“ řekl Sobotka k neformálnímu bratislavskému summitu, na kterém budou představitelé 27 členských zemí bez Británie jednat o dalším směřování bloku po chystaném odchodu Spojeného království. Sobotka poznamenal, že by bylo dobré znovu otevřít téma evropské armády.

Její vznik podporuje mimo jiné i Orbán. „Prioritně bychom se měli věnovat problému bezpečnosti, měli bychom začít s budováním společné evropské armády,“ řekl Orbán na tiskové konferenci ve Varšavě. Slovenský ministerský předseda Robert Fico, jehož země nyní EU předsedá, řekl, že unie by měla při hledání své budoucnosti zvážit i důraz na své silové postavení.

Fico také řekl, že bratislavský neformální summit EU bude začátkem dlouhodobějšího procesu a že vrcholné setkání pomůže definovat stav, ve kterém se unie v současné době nachází. „Nemůžeme si dovolit v Bratislavě selhat,“ dodal.

Merkelová prohlásila, že ačkoli na bratislavském summitu nebudou učiněna rozhodnutí, položí tato schůzka základy pro další rozhodování. „V Bratislavě se musíme zaměřit na to, co máme společného,“ řekla. Jako o tématech jednání se zmínila o bezpečnosti, migraci i humanitární odpovědnosti.

Hostitelka varšavské schůzky, polská premiérka Beata Szydlová vybídla k reformám, které posílí Evropskou unii a jejím obyvatelům vrátí pocit, že jsou pány unie. „Musíme se podívat pravdě do očí,“ řekla o potřebě vyvodit závěry z nadcházejícího britského odchodu z EU a změnit unii tak, aby další státy nebyly vystaveny pokušení následovat britský příklad. „Musíme hledat shody, a ne rozpory,“ dodala. Polská premiérka také vyjádřila znepokojení nad zhoršováním bezpečnostní situace na Ukrajině, odpovědnost za to připsala Moskvě.