Sobotka: Česko udělá maximum pro setrvání Británie v EU

David Cameron a Bohuslav Sobotka

David Cameron a Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česká republika je připravena udělat maximum pro to, aby Británie zůstala v Evropské unii. Po setkání se svým britským protějškem Davidem Cameronem to v Praze řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož Evropa zůstane silná, když Británie zůstane v osmadvacítce. Česko je podle Sobotky připraveno o návrzích Británie dále diskutovat.

Británii čeká referendum o setrvání v Evropské unii a Cameron se nyní s evropskými státy snaží vyjednat podmínky reformy týkající se čtyř základních okruhů - konkurenceschopnosti, suverenity, volného pohybu osob a rovného postavení členských států. Česko nemá zásadní problém s trojicí požadavků, odmítá ale možný nerovný přístup k přidělování sociálních dávek.

Jeden z návrhů totiž počítá s tím, že by na určité sociální dávky měli nárok jen lidé, kteří v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Česko ale podle Sobotky nebude souhlasit s žádným postupem, který by byl vůči jeho občanům diskriminační.

Praha je připravena jednat o alternativách požadavku na reformu týkající se sociálních dávek. Mohl by jí být například typ takzvané záchranné brzdy, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí EU. Sobotka věří tomu, že se při jednáních podaří najít takový kompromis, který umožní britským občanům hlasovat pro setrvání v EU. S Cameronem vedle reformy osmadvacítky řešil i migraci nebo boj proti Islámskému státu.

Cameron přislíbil pomoc při dodávce L-159 do Iráku

Cameron také přislíbil pomoc své vlády při řešení zablokovaného prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Česko by do Iráku mělo dodat 15 letounů L-159, velkou část dodávky ale dosud blokovala právě Británie. „Dodávka letounů L-159 je vlastně jedním z českých příspěvků k tomu, abychom byli schopni porazit Islámský stát,“ uvedl Sobotka. „Já jsem velice rád a vítám, že pan premiér Cameron přislíbil pomoc britské vlády při vyřešení tohoto problému,“ poznamenal také. Jaká konkrétně pomoc bude, neuvedl.

Dodávka letounů L-159 je vlastně jedním z českých příspěvků k tomu, abychom byli schopni porazit Islámský stát

Cameron řekl, že jak Británie, tak Česko chtějí bojovat proti Islámskému státu a pomoci irácké vládě s jejími ozbrojenými silami. „Cokoliv, co můžeme udělat, abychom Česku pomohli, v tom, co dělají, bychom měli udělat,“ podotkl britský premiér. První letouny L-159 už sice podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) do Iráku na konci loňského roku dorazily, dodávky zbylých ale podle informací ČTK dosud blokoval Londýn kvůli údajně sporné součástce britské výroby.

Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.