Sobotka pohřbil Nečasovu reformu. Chce nové hranice odchodu do důchodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

S Nečasovou penzijní reformou je konec. Premiér Bohuslav Sobotka dává dohromady tým politiků a odborníků, kteří mají připravit její postupné zrušení. Skupina se poprvé sejde příští úterý, má připravit i změny v dobrovolném spoření a stanovit hranice důchodového věku.

„To, co chystáme, není nějaká revoluce. Máme tam jedinou radikální část, a tou je zrušení druhého pilíře. Chceme, aby se systém rozvíjel a nebyly tam dramatické zásahy, které by ho vychýlily,“ uvedl premiér Sobotka.

Druhý pilíř penzijní reformy, který opozice před volbami nejvíce kritizovala, má přestat existovat od roku 2016, ostatní reformní změny mají platit od roku 2017. Lidé mohou díky němu přesměrovat část odvodů z veřejného penzijního systému do vlastního spoření. Komise má přesně stanovit, jak se bude při rušení postupovat a kam půjdou peníze, které už střadatelé v druhém pilíři nashromáždili. Celkem se to týká asi osmdesáti tisíc lidí. Tým povede expert ČSSD Martin Potůček. Sobotka proto komisi nazval Potůčkovou.

Zaměstnavatelé by měli víc přispívat

Podle předsedy vlády by komise měla navrhnout i změny ve třetím pilíři, tedy v dobrovolném šetření na penzi. Do něj se zapojilo několik milionů lidí. Cílem je zvýšit motivaci k tomu, aby si Češi odkládali na stáří víc peněz. Tým by měl přijít ale i s opatřeními, která by přiměla zaměstnavatele víc přispívat svým pracovníkům. Sobotka věří, že odvody do důchodového systému nebude nutné zvyšovat.

Třetím úkolem je podle premiéra navázat důchodový věk na dobu dožití, nyní věková hranice pro odchod do penze není stanovena a každoročně se odsouvá o několik měsíců.

Ohled na zásluhy i počet vychovaných dětí

Podle prvního plánu by komise měla mít ještě další tři cíle. Měla by najít nový valorizační mechanismus, který by zajistil důstojnou penzi po celou dobu jejího pobírání i udržitelnost systému. Změnit by se měly i parametry, aby se posílila zásluhovost. Zohlednit se má také počet vychovaných dětí.

ČSSD na jednání posílá šéfa svého poslaneckého klubu Romana Sklenáka. Lidovci nominovali svého místopředsedu Jana Bartoška. Za ANO v týmu usedne poslankyně Radka Maxová. Komunisty by mohl zastupovat poslanec Miroslav Opálka, ODS poslanec Adolf Beznoska a Úsvit poslankyně Jana Hnyková. Odbory bude reprezentovat místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Podobné komise fungovaly už v minulosti. Politici se ale na změnách nedokázali obvykle shodnout v termínu, který si stanovili.