Spory v ANO rozkládají vedení Brna, strany začaly jednat o nové koalici

Náměstkyně Klára Liptáková

Náměstkyně Klára Liptáková Zdroj: CTK

Pnutí na magistrátu v Brně vyvolané spory mezi primátorem Petrem Vokřálem (ANO) a radním Tomášem Kratochvílem roste. Po vyloučení Kratochvíla z Babišova hnutí se koaliční krize prohlubuje. Radní dál odmítá rezignovat a zbavit funkce ho může jen zastupitelstvo, které se sejde zítra. Partaje už jednají o novém uspořádání rady.

Spekuluje se, že novou primátorkou by mohla být Vokřálova náměstkyně za KDU-ČSL Klára Liptáková. Její strana pro Kratochvílův odchod hlasovat odmítá, prý nepochybil. Podobně smýšlejí zelení. „Je to jako vyřizování účtů. Za celou porevoluční dobu nebyla v Brně situace, že by se odvolával vlastní radní,“ řekla Liptáková.

ANO se však usneslo, že pokud někdo z koalice nebude respektovat jeho požadavky, včetně personálních, najde si jiné partnery. Babišovci údajně už minulý čtvrtek oslovili komunisty. Lidovci kontrovali oznámením, že oficiálně zahájili rozhovory se všemi demokratickými subjekty v zastupitelstvu.

V nové sestavě by se mohla objevit ČSSD, jež Brno ovládala osm let a po loňských volbách skončila v opozici. Nyní je nežjádanější nevěstou. Vokřál ujišťuje, že chce koalici udržet. Věří, že KDU-ČSL a zelené o odvolání Kratochvíla nakonec přesvědčí.

Podle radního Kratochvíla vedení města neplní volební sliby a nemá programové prohlášení.

„Budeme jednat tak dlouho, dokud nenalezneme shodu. Může se stát, že v radě bude napůl exkomunikovaný radní,“ uvedl. Primátora zatím podporuje náměstek Matěj Hollan, za nímž stojí uskupení Žít Brno. Kratochvíl podle ANO poškozuje hnutí a chová se nestandardně. Vokřál mu vytýká hlavně to, že nesplnil úkol vytvořit z městských firem s miliardovým obratem úspornější holding.

„Můj dlouhodobý postoj odmítající jakoukoli formu klientelismu, je některým členům vedení ANO dlouhodobě nepohodlný,“ oponuje radní. Poukazuje, že vedení města neplní volební sliby, nemá programové prohlášení a neshoduje se v klíčových bodech, jako je poloha hlavního nádraží či cena předplatného jízdného.

Pražské ANO má vést ministr Stropnický
Šéf ANO Andrej Babiš si v čele vedení pražské organizace hnutí výslovně přeje ministra obrany Martina Stropnického, sám ho do funkce navrhne. Babiš to uvedl po jednání předsednictva partaje. Problémy hnutí na radnicích řady statutárních měst považuje za mediálně zveličené a za důsledek toho, že ANO „nekšeftuje s tradičními stranami“. „Jsme mladé uskupení, procházíme očistou,“ dodal. Přesto by do budoucna chtěl ve stanovách upravit vztah zastupitelů k hnutí a lépe prověřovat nové členy.