Stát může kvůli prohibici přijít měsíčně o tři čtvrtě miliardy

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Výpadek na daních kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu by mohl dosáhnout 750 milionů korun měsíčně. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Každý den tak stát kvůli zákazu prodeje alkoholu přichází asi o 25 milionů korun na daních. Odhad zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty. Loňské výnosy spotřební daně z lihu činily zhruba sedm miliard korun.

Podle Minčiče ministerstvo financí ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, resortem zemědělství a výrobci lihovin připravuje návrhy na potírání černého trhu s lihovinami. Černý trh podle odhadů ministerstva financí tvoří asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl až na čtvrtinu.

„Já se domnívám, že ty alarmující odhady (výrobců a dovozců) jsou bezprostřední reakcí na neštěstí, velikost černého trhu zas tak velká nebude,“ řekl Minčič.

Ve hře je snížení limitu balení lihovin z šesti litrů

Návrh nového zákona o povinném značení lihu, který se zabývá bojem proti černému trhu, šel do připomínkového řízení ještě před vypuknutím nynější aféry, uvedl Minčič. Mezi opatřeními proti černému trhu je mimo jiné snížení limitu na spotřebitelské balení lihovin z nynějších šesti litrů.

„Dokážu si představit, že ten limit nebude šestilitrový, ale bude menší. Takovýto návrh je zcela na místě,“ řekl Minčič.
S podobným návrhem přišla sociální demokracie, která chce omezit spotřebitelské balení lihovin na dva litry. Dále požaduje zavedení licencí na rozlévání alkoholu, zákaz automatů na lihoviny a překvalifikování nedovolené výroby lihu z přestupku na trestný čin.

Minčič: Pančování by mělo být trestným činem

Také podle Minčiče je chybou, že z trestního zákona vypadly před dvěma lety tresty za pančování alkoholu. „Tato aféra bude určitě důvodem pro to přehodnocení zákonných opatření. Myslím si, že to opatření, které bylo učiněno, nebylo správné,“ uvedl.

Nový zákon by také mohl zpřísnit podmínky pro vstup výrobců lihovin na trh. „Já si myslím, že problematika spojená s přísnějším, lépe kontrolovatelným vstupem do odvětví je určitě zapotřebí,“ řekl Minčič.

Prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík v rámci boje s černým trhem navrhuje také lepší monitorování přepravy denaturovaného lihu, který se používá pro padělání alkoholu. „Potravinářský líh je v současné době elektronicky monitorován vždy při převozu v rámci států EU až k výrobcům, tento systém dobře funguje. A my bychom byli rádi, kdyby i denaturovaný líh, který může být zneužitý pro výrobu, byl monitorován stejným systémem,“ řekl v ČT Pavlík. Kromě toho by se podle něj měly kolkovat i lihové produkty z pěstitelských pálenic. Oba návrhy ale Minčič odmítl.

Nesouhlasí také s návrhem unie na nepřetržitou kontrolu lihovarů celníky. Míst, kde se vyrábí lihoviny, je v Česku asi 90. „Z toho by vyplývalo, že 1600 celníků by bylo vázáno jenom na lihové hospodářství, a to je poměrně hodně. Abychom plošně všechny výrobce od rána do půlnoci kontrolovali to není myslitelné,“ upozornil Minčič.