Stravenky dál dělí koalici, výbor nebude jednat o daňové reformě

Stravenky

Stravenky

Schůzka koaličních expertů s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) k nedořešeným bodům daňové reformy ani dnes nepřinesla dohodu. Věci veřejné stále nejsou ochotny ustoupit od Kalouskem navrhovaného zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

„Situace, ve které se koalice v současné době nachází, jednoznačně naznačuje, že budeme muset ještě jednat. Tato expertní komise se v žádném případě dnes nedohodla. Naopak otevřela další těžké téma, kterým jsou stravenky,“ řekl šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Také podle daňového experta ODS Michala Doktora budou koaliční debaty o daňové reformě ještě pokračovat. „Řekněme, že jsou části pozměňovacích návrhů, nad nimiž se už umíme shodnout. Nicméně potřebujeme prostor pro další jednání,“ poznamenal Doktor.

Kvůli přetrvávajícím neshodám se proto ruší páteční jednání rozpočtového výboru. Ten ve středu přerušil své jednání, protože se k plánované podobě daňové reformy sešlo celkem 14 pozměňovacích návrhů. Některé přitom podle předsedy výboru Pavla Suchánka (ODS) radikálně měnily vládní předlohu. Proto bylo nutné, aby se návrhy dnes zabývali experti koaličních stran.

Diskutované pozměňovací návrhy se dotýkají například loterijního zákona, tedy zdaňování hazardu, daní z příjmů firem nebo daňového osvobození u obchodů s akciemi. Mezi stranami vládní koalice delší dobu nenastala shoda také například pokud jde o zrušení daňového osvobození stravenek. Nejmenší vládní strana VV trvá na zachování stravenek, superhrubé mzdy a daňového zvýhodnění při zaměstnávání zdravotně postižených. Požaduje také větší zdanění hazardu.