Stropnický má problém s nevyčerpanými miliardami. Premiér žádá vysvětlení

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a zástupců generálního štábu žádat vysvětlení armádních nákupů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a zástupců generálního štábu žádat vysvětlení armádních nákupů. Zdroj: CTK

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) kritizuje ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za to, že jeho úřad loni nevyčerpal ze svého rozpočtu téměř čtyři miliardy korun. Výdaje na obranu tak klesly pod procento HDP a byly nižší než v roce 2015.
Stropnický na twitteru napsal, že Hamáček opět ohýbá realitu.
Výsledek rozpočtu ministerstva obrany označil Jan Hamáček (ČSSD)za alarmující. Na obranu tak Česko dávalo 0,97 procenta HDP, v rámci NATO se přitom zavázalo poskytovat na obranné výdaje dvě procenta svého HDP.
4
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a zástupců generálního štábu žádat vysvětlení armádních nákupů. Novinářům to řekl v reakci na slova šéfa Sněmovny Jan Hamáčka (ČSSD), podle něhož ministerstvo obrany loni nevyčerpalo ze svého rozpočtu téměř čtyři miliardy korun. Výdaje na obranu tak klesly pod procento HDP a byly nižší než v roce 2015. Ke kritice ministra obrany se připojili i představitelé KDU-ČSL.

"Armáda teď potřebuje výrazné dovyzbrojení, modernizaci techniky z dob Varšavské smlouvy, je tu velký investiční dluh; všem nám záleží na tom, aby ho armáda dohnala," uvedl Sobotka.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doplnil, že pokud výdaje Česka na armádu spadnou pod jedno procento HDP, bude to špatná zpráva pro Českou republiku i její spojence.

Lidovci chtějí v koalici domluvit, s jakým návrhem na navyšování peněz do společného rozpočtu NATO pojede v květnu český představitel na summit NATO do Bruselu, kde by měly členské státy předložit své plány na růst výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu.

Ministerstvo obrany se ohradilo proti kritice tím, že většina nevyčerpaných peněz je určena na úhradu už uzavřených smluv. Stropnický spojuje Hamáčkovu kritiku s blížícími se volbami.

Výsledek rozpočtu Hamáček označil za alarmující. Na obranu tak Česko dávalo 0,97 procenta HDP, v rámci NATO se přitom zavázalo poskytovat na obranné výdaje dvě procenta svého HDP. Současná vládní koalice slíbila, že do roku 2020 na výdaje půjde 1,4 procenta HDP.

Na loňský rok Sněmovna schválila rozpočet pro ministerstvo obrany 48 miliard korun. Po započtení všech prostředků, včetně mimorozpočtových zdrojů nebo nespotřebovaných výdajů z předešlého roku, měl loni úřad k dispozici téměř padesát miliard korun.

Podívejte se na video, jak jezdí chlouba české armády obrněnci Pandur: 

Video placeholde
Pandury • Svět motorů

Ministerstvo obrany už v lednu uvedlo, že nevyčerpáno byly asi čtyři miliardy. Většinu peněz podle něj úřad použije letos.

Stropnický na twitteru napsal, že Hamáček opět ohýbá realitu. "Třeba srovnatelné ministerstvo vnitra z loňského rozpočtu nevyčerpalo tři miliardy. Předpokládám, že aspoň část peněz také proplatí letos," napsal. V čele ministerstva vnitra je místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Hamáček vedení ministerstva kritizoval, že problémy s čerpáním peněz má po celou dobu současného volebního období. Připomněl, že by armáda podle dřívějších odhadů potřebovala investovat do svého zastaralého vybavení asi sto miliard korun. Tento deficit se podle něj nezmenšuje.

Vládní lidovci chtějí výdaje na obranu dál navyšovat, jednat o tom hodlají na dnešní schůzce koaličních lídrů.